Свищов си спомня за Ангелите от Лим

Родителите на загиналите продължават да получават писма 17 години след катастрофата

12-те деца, загубили живота си във водите на река Лим.

За 17-а поредна година Свищов си спомни за своите Ангели от Лим. Заради изборите ден по-рано, в събота, в крайдунавския град бе отслужена заупокойна литургия в памет на 12-те невинни жертви, загинали заради нечие престъпно безхаберие.

На 4 април 2004 г. автобус на смолянска транспортна фирма, пълен с ученици от свищовски училища, пътува от Дубровник за България. Децата и придружаващите ги учители се връщат от екскурзия. Те са уморени, но и много щастливи и нямат търпение да се приберат, за да споделят с близките своите впечатления. По време на нощния преход между Биело поле, Черна гора и Приеполе, Сърбия, автобусът, управляван от водача Илия Измирлиев, внезапно напуска платното, спуска се надолу и пада в придошлите буйни води на река Лим.

Автобусът започва да се пълни с вода, а в последвалата борба за живот част от децата не успяват да излязат и намират смъртта си. Загиналите са: Александра Гергова, Антония Братова, Антоана Евтимова, Боряна Петкова, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Глория Георгиева, Женя Ангелова, Лора Николова, Светослава Пантелеева, Светослав Колев, Юлиян Манзаров. Телата на 10 от децата са намерени и са извадени на следващия ден, а на останалите чак седмица-две по-късно. На 7 април в Свищов пристига траурният кортеж. На 8 април 10 от децата са погребани в съседни гробове в Свищов, а останалите 2 в село Царевец. На погребенията присъства и тогавашният президент Георги Първанов.

След проведеното разследване като подсъдим под наказателна отговорност е привлечен шофьорът Илия Измирлиев. Пред съда той твърди, че няма вина за случилото се и че не е заспал, а причина за катастрофата е счупен кормилен болт, който е направил автобуса напълно неуправляем. Въпреки твърденията му Измирлиев е признат за виновен от съда и е осъден на 4 години, които излежава ефективно. След излизането си на свобода Илия Измирлиев умира от инфаркт.

След сполетялата ги трагедия почернените родители създават Фондацията „Ангели от Лим”. Чрез нея те успяват да инициират няколко законодателни промени, отнасящи се до безопасността на ученическите екскурзии. „Случиха се две неща. Извърши се промяна в Закона за нощните превози, като вече автобусите, с които се извършват те, трябва да отговарят на определени условия. И беше наложена забрана върху нощните превози за деца. Ние като фондация обаче няма как да следим дали се спазват законите и как се осъществява контролът от страна на държавата върху тях. Аз мисля, че не държавата, а всеки от нас трябва да отговаря за опазване на себе си и семействата си и останалите”, споделя Георги Манзаров, баща на загиналия Юлиян, младата футболна надежда на „Академик“ Свищов.

Бащата споделя, че през изминалите 17 години семействата на 12-те загинали деца продължават да бъдат сплотени и единни. А освен това много хора, несвързани с трагедията, продължават да се обаждат и да пишат. Трагедията разтърси и преобърна из основи живота на родителите на жертвите. Някои от тях дори напуснаха България и заминаха да живеят в чужбина, не можейки да понесат загубата на децата си. Всяка година на черната дата 4.04. те се събират в гробищния парк в Свищов, за да почетат паметта на своите ангелчета.

Подобни статии