Съботна оперна вечер с Александрина Пендачанска

Photo: БНР

Особено удоволствие е да подготвяш предаване за човек, когото познаваш лично и чиято кариера следиш от най-първите стъпки на сцената. Съботната оперна вечер е посветена на творчеството на Александрина Пендачанска, певицата покорила сърцата на любителите на операта на едни от най-големите оперни сцени, съобщи БНР.

Това е и певицата, която често се завръща за концерти и спектакли, които винаги се превращат в събития. Последните ѝ участия бяха на фестивала „Опера в летния театър“ във Варна, където направи българския си дебют в ролята на лейди Макбет от операта „Макбет“ на Верди. В същата роля ще се представи и в концертните изпълнения на операта на сцената на Софийската опера на 11 и 13 декември. Има разговори за участие във втората част на сезона на Софийската филхармония, но както е модерно през тази особена 2020 г. нищо не е вярно, докато не се случи.

В предаването (31 октомври от 20 часа) са използвани записи от златния фонд съхранили спомените и разказите на самата Александрина Пендачанска през различни периоди на кариерата ѝ, за различни хора, с които е работила и театри, където е пяла. Ето сега един запис от 1991 г. среща в радиоклуба „Приятели на музиката“, в който участват и майка ѝ Валери Попова, и баба ѝ Вера Бонева.

Ще чуете още спомени за първите ѝ уроци по пеене, участието ѝ в записа на „Живот за царя“ от Глинка с диригент Емил Чакъров, за първите ѝ големи успехи по света, за срещите ѝ с бароковата музика, с диригента Рене Якобс, размислите ѝ за някои от ролите, които е представила на сцената, както и за това, какво още иска да изпее.

Ето и музикалната част от програмата:
• „Живот за царя“ Михаил Глинка от 1989 г. с хора на Софийската опера, фестивалния оркестър и Емил Чакъров издаден след това от „Сони класикъл“. Антонида е Александрина Пендачанска, Сусанин е Борис Мартинович, Собинин е Крис Мерит.
• „Дон Жуан“ на Волфганг Амадеус Моцарт запис за „Хармония мунди“ от 2006 г. с Йоханес Вайсер (Дон Жуан), Лоренцо Регацо (Лепорело), Александрина Пендачанска (Донна Елвира), Олга Пасичник (Донна Анна), Кенет Тарвър (Дон Отавио), Ким Сънхе (Церлина), Николай Борчев (Мазетто), Фрайбургски бароков оркестър, RIAS камерен хор Берлин, диригент Рене Якобс.
• „Идоменей“ на Волфганг Амадеус Моцарт с Ричард Крофт (Идоменей), Бернарда Финк (Идаманте), Им Сънхе (Илиа), Александрина Пендачанска (Електра), Кенет Тарвър (Арбаче), RIAS камерен хор Берлин, Фрайбургски бароков оркестър, диригент Рене Якобс, запис от 2009 г.
• „Сомнамула“ на Винченцо Белини, концертно изпълнение през 1990 г. с Александрина Пендачанска (Амина), Винченцо Сагона (Рудолфо), Джузепе Марина (Елвино), Иванка Нинова (Тереза), Дарина Такова (Лиза), с хор „Дунавски звуци“, оркестър на Софийската опера, диригент Джорджо Крочи.
• Избрани арии от концерта в Софийската опера през 2013 г. с диригент Дамян Йорио.
• Записи от диска ѝ „Genuine“ и от диска с арии и дуети на Верди с Никола Гюзелев и Владимир Стоянов от 1997 г. издаден от „Гега ню“.

Подобни статии