Съдбата ги обичаше (10 личности, превърнали се в легенда с това, че оцеляват при извънредни обстоятелства)

Снимка: Хю Глас оцелява, след като е буквално размазан от мечка

В историята винаги е имало хора, които като по чудо се разминават със смъртта, дори когато упорито я търсят. Безброй са историите за войници, оцелели под градушка от вражески куршуми. Представяме ви десет реално съществуващи исторически личности, които нееднократно са оцелявали в наглед абсурдни ситуации.

1. Хю Глас

Той може да бъде признат за най-коравия човек в историята. Хю бил трапер и заселник в Дивия Запад. Като част от експедицията на генерал Ашли през 1822 г., отрядът на Глас попада в засада на индианци от племето дакота. Всички са избити, а само Глас оцелява с куршум в крака. Две години по-късно Глас буквално се сблъсква с мечка гризли на една пътечка. Мечката е с две малки мечета и го атакува. Глас е размазан. Двамата му другари го изоставят, защото мислят, че умира. Глас се съвзема и открива, че е сам, без оръжие и храна. След борбата с мечката той има счупен крак и отворени рани по гърба, през които се виждат ребрата му и които са започнали да забират. Глас почиства раните си с личинки и шест седмици по-късно успява да се върне в цивилизацията. Още две години по-късно оцелява при нова индианска засада. Умира през 1833 г. Холивуд снима суперпродукция за живота му, а Леонардо ди Каприо печели Оскар за ролята на Глас.

2. Григорий Распутин

Той е пияница, женкар, самопровъзгласил се лечител, мистик, монах, екстремен планинар и майстор манипулатор. Распутин печели твърде много влияние над царската фамилия и това не се нрави на някои руски аристократи. През 1914 г. една проститутка го намушква толкова зверски, че част от вътрешните му органи излизат от корема му, но той успява да се възстанови. В нощта на убийството му Распутин е поканен на прием в двореца, където е отровен с количество цианкалий, което може да убие няколко мъже за секунди. Убийците остават шокирани, когато изминават часове, а той не показва никакви признаци на дискомфорт. Тогава решават да го застрелят в гърба. Распутин се препъва на вратата, но се изправя и се опитва да излезе. Разстрелян е отново, този път в главата, след което го връзват, увиват го в килим, закарват го до река Нева и го хвърлят в ледените води. Когато вадят вкочанения му труп, експертизата показва, че Распутин е умрял от удавяне.

3. Принцеса Хутулун

Принцеса Хутулун се превръща в най-могъщия владетел на Централна Азия. Самият Марко Поло я описва като върховен войн, който може да влезе във вражеските редици и да вземе заложник толкова лесно, колкото ястреб да отнесе кокошка. Хутулун настоявала, че всеки кандидат за неин съпруг първо трябва да я победи в борба и отмъквала конете му, ако загубел. Накрая тя събрала 10 000 коня от своите ухажори.

4. Пиратката Чинг Ши

Чинг е най-скандалната и най-успешната пиратка в историята. Започва като проститутка, след което се жени за пират, който е убит и тя поема „бизнеса му“. Властва над екипажа с железен юмрук, като губи едва няколко битки. Става толкова успешен пират, че Китай изпраща цяла армада срещу нея. Вместо да се скрие или да избяга обаче, Ши се изправя срещу армадата и я разгромява, като пленява 63 от корабите. Заловените мъже имали избор да се присъединят към нея или да умрат. В златните си години Чинг Ши командва флот от 2000 кораба и повече от 70 000 пирати. Чинг Шу умира на 60 години под името Мадам Цзин в Гуанчжоу, където държи публичен дом.

5. Боудика

Боудика е царица на ицените, келтско племе на източния бряг на Англия. Когато съпругът й умира, оставя зле написано завещание, което дава на двете му дъщери и Рим двойна власт над територията. Римляните не приемат това и третират ицените като роби. Когато кралицата отказва да се подчини на римската армия, тя е пребита, а двете й дъщери са изнасилени. Това слага началото на кървава баня. Боудика събира огромна армия, за която се твърди, че наброявала 100 000 души. Тя изтребва всички в Комулодун и днешен Лондон и изравнява градовете със земята. Войските на Боудика избиват 70 000 римляни, но въстанието все пак е потушено. Тя оцелява в битките, но се самоубива.

6. Фридрих II Велики

Грубият и тираничен крал Фридрих Вилхелм I презира принца заради интереса му към френската литература и изкуство . Фридрих Вилхелм I е изпитвал силна нетърпимост към чужденците и по-специално към французите. На 18 години, многократно малтретиран и унижаван, Фридрих II планира бягство във Великобритания. Той е задържан, затворен и принуден да свидетелства срещу съучастника си – лейтенант Кат, който е обезглавен. Самият Фридрих се спасява от още една екзекуция. Този път е принуден да гледа рязане на глави и да се откаже от престола в полза на брат си. В битката за Силезия само бързият му кон го спасява от куршумите. Връща си престола и царува 46 години.

7. Лео Мажор

В деня на Десанта в Нормандия в решителните моменти на Втората световна война, Лео избива взвод германци и успява да отмъкне ценна информация и документи. В друг случай се натъква на СС войници от СС, които убива, като губи едното си око след взрив на фосфорна граната, но отказва да се върне вкъщи. В началото на 1945 г. се вози в кола, която минава през мина. Чупи два глезена, 4 ребра и 3 прешлена. И отново отказва да се върне вкъщи. Още същата година с най-добрия си приятел Уили са на разузнавателна мисия, опитвайки се да разберат колко германци има в града. Лео пленява 100 войника и убива десетки.

8.Теодор Рузвелт

Рузвелт е смел до лудост офицер от кавалерията и неведнъж препуска срещу куршумите. Веднъж той влиза в кръчма в град Мингасвил, където пиян клиент стреля няколко пъти към него. Каубоят след това насочва дулото към лицето му, подиграва се на очилата му и му нарежда да поръча питиета за всички. Рузвелт дори не мигва, изсмива се и пребива наглеца. Когато встъпва в длъжност след покушението срещу Уилям Маккинли, на 42 години Теди Рузвелт е най-младият президент на САЩ. Често е спряган за най-великия американски президент.

9. Джак Чърчил

Известен още като Лудия Джак заради свирепостта си в битка, той служи на много фронтове. За разлика от нормалните войници, Джак не използва пушка, а се сражава с лък, меч и гайда. През Втората световна война във Франция, Чърчил и другарите му устройват засада на германски патрул. Чърчил дава сигнал за атака като поразява вражеския сержант със стрела. Така става единственият британски войник, който е убил враг с лък по време на войната. През 1941 г. при операция срещу германците в Норвегия, Чърчил се втурва напред от позицията си, свирейки марш на гайдата си, след което хвърля граната и скача в битката. За действията си през този ден той е награден с военен кръст за заслуги. През 1944 г. в Югославия Чърчил и хората му трябва да нападнат германците на Брач. При настъплението обаче един снаряд убива или ранява всички, освен Чърчил, който свири традиционната шотландска песен за сбогуване „Бони Чарли“, докато германците тичат към него.

10. Мишел Ней

Легендарният маршал на Наполеон е бил известен с умението си да оцелява. Той спасява остатъците от френската армия при злополучния поход към Русия. Наполеон го прави Московски принц. При Ватерло Ней отказва да се предаде и отчаяно търси смъртта. Четири коня умират под него, а самият той чупи две саби в боя. Оцелява под град от куршуми. В крайна сметка е пленен и френски съд го признава за виновен в държавна измяна. След като оцелява в стотици битки, е разстрелян от френски войници.

Подобни статии

 • София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  Три столици на Балканите - Атина, Белград и София - са топ три в класация на европейските столици за любителите на храната. Класацията е направена на базата на проучване на сайта Ънсуич /Unswitch/, отразяващо критерии като вкус, цена и разнообразие.

  135
 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  381