Съдебна драма в Италия: Ричард Гиър свидетелства срещу Салвини

Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини

Холивудският актьор Ричард Гиър свидетелства срещу бившия италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини, предадоха световните агенции. Причината Салвини да е обвинен е, че през 2019 г. крайнодесният политик не позволи на испански кораб със спасени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

Това е първият започнал процес срещу Салвини, който бе министър на вътрешните работи от 2018 до 2019 г. в трудна коалиция между популисткото Движение 5 звезди и неговата крайнодясна партия Лигата.

Салвини присъства на първия ден от делото в Палермо. Политикът настоя, че отказвайки на кораба "Оупън армс" да акостира в италианско пристанище, е изпълнявал дълга си. Корабът превозваше 147 мигранти, спасени в Средиземно море край бреговете на Либия.

На процеса показания ще даде и Гиър, който посети мигрантите на кораба. Салвини използва утвърждаването на списъка със свидетелите, за да омаловажи значението на делото, щом свидетел е холивудският актьор. "Колко сериозен е процес, на който Ричард Гиър идва от Холивуд, за да свидетелства колко лош съм", каза бившият външен министър. Не е ясно дали Гиър ще се яви в съдебната зала, за да разкаже за условията на кораба, или ще свидетелства по друг начин.

На процеса като свидетели ще бъдат призовани също Джузепе Конте, който бе начело на правителството, в което министър бе Салвини, и други политици, включително сегашният външен министър Луиджи де Майо, който е бил министър на труда и социалната политика в тогавашния кабинет. Изслушването на свидетелите се очаква да започне на 17 декември, за когато е насрочено следващото заседание.

Прокурорите обвиняват Салвини в неизпълнение на служебни задължения и отвличане заради отказа му да пусне през август 2019 г. кораба в италианско пристанище. Ако бъде признат за виновен, той може да получи 15 години затвор, предаде ДПА.

Конфликтът през август 2019 г. продължи почти три седмици и някои мигранти от отчаяние се хвърлиха в морето. Малка част от мигрантите бяха откарани по хуманитарни и здравни причини на сушата, а на останалите 83 в край сметка бе позволено да слязат на сушата на остров Лампедуза.

По-рано тази година съд в Катания, Сицилия, реши да не съди Салвини заради подобен случай, при който 116 мигранти бяха държани пет дни на кораб на италианската брегова отбрана, също през 2019 г.

Подобни статии