Съдията, разследващ експлозията на пристанището на Бейрут, издаде заповед за арест на бивш ливански министър

Съдията, натоварен да разследва миналогодишната експлозия на пристанището на ливанската столица Бейрут, издаде днес заповед за арест на депутата и бивш министър на финансите Али Хасан Халил, който отказа да се яви на разпит, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Съдия Тарек Битар постанови това решение, засягащо Халил, високопоставен член на шиитското движение Амал, ден след остро изказване на ръководителя на проиранската групировка Хизбула, съюзник на Амал, по адрес на магистрата.

Тази седмица съдия Битар възобнови разследването си на опустошителната експлозия на 4 август 2020 г., след като апелативен съд отхвърли жалбите на депутати, сред които и Халил, с искане за отстраняването му. Магистратът се опитва да използва това, че депутатите нямат имунитет до началото на есенната сесия на парламента на 19 октомври, отбелязва АФП.

Политици от целия спектър отказват да бъдат разпитвани от съдията, въпреки че властите обясниха трагедията със складирането без мерки за сигурност на огромни количества амониев нитрат. При експлозията загинаха над 200 души, повече от 6500 бяха ранени, а цели квартали на столицата бяха разрушени.

На 27 септември съдия Битар беше принуден да спре разследването след жалба на сунита Нохад ал Машнук, депутат и бивш министър на вътрешните работи, заподозрян в "небрежност и нарушения".

Жалба срещу съдията внесоха също заподозрените при разследването Халил и Гази Заайтер, също депутат и бивш министър и депутат от движението Амал.

Заайтер и Машнук са призовани да се явят пред съдията утре.

Обвинявани в престъпна небрежност заради експлозията, ливанските власти отказаха всякакво международно разследване, преди през февруари да отстранят първия съдия, натоварен с делото, след повдигането на обвинения срещу високопоставени фигури, отбелязва АФП.

Откакто пое случая, Битар призова бившия премиер Хасан Диаб и още четирима бивши министри във връзка с обвиненията срещу тях.

На 16 септември магистратът издаде заповед за арест срещу бившия министър на транспорта Юсеф Фенианос - член на християнска партия, близка до Хизбула. Той обаче така и не е задържан до момента.

Подобни статии