Съдят 50 кръчми за нелегална музика

200 бона за авторски права спестили в София, Русе и Плевен

Над 80 заведения са проверили Музикаутор за договори за уреждане на авторските права.

Над 50 търговски обекта, сред които кръчми и магазини, отиват на съд за нелегална музика, обявиха от Музикаутор.

Към момента са заведени дела срещу 20 обекта в София, четири в Русе и един в Плевен, като исковата сума е над 200 000 лв., уточни пред „Телеграф“ изпълнителният директор Иван Димитров.

Предстои да бъдат заведени още близо 30 дела срещу туристически и търговски обекти във Варна, Велико Търново, Бургас и Пловдив. Исковете са срещу големи заведения, които от години работят извън законовия регламент, както и срещу такива, които упражняват интензивно дейността си в летния период и привличат хиляди клиенти чрез музиката, с която озвучават обектите си. Те са били уведомявани неколкократно за нарушенията и въпреки това не са предприели нищо. Затова от Музикаутор са решили да вземат крайни мерки, като ги дадат под съд.

За последното тримесечие представители на сдружението за колективно управление на авторските права са проверили над 80 обекта в страната, в които се установи използване на световния музикален репертоар без предоставен лиценз. По този начин организацията се фокусира върху общите усилия с Министерството на културата и общинските администрации за ограничаване на пиратското използване на музика в туристическите и търговските обекти, коректно отношение към авторите и освобождаване на пазара от ползватели, неглижиращи Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). От юни т.г. Министерството на културата стартира лятна кампания за планови проверки по спазването на закона. Музикаутор пък разработи стратегия за стимулиране на процеса по лицензиране на обекти. В нея е планирано разширяване на мрежата от сътрудници в страната, които да покрият по-големи райони и да достигнат до повече туристически и търговски обекти. Заедно с това Музикаутор стартира услуга за онлайн подписване на договори, като предостави на ползвателите най-лесния и бърз начин за уреждане на авторските права за музиката, и то получавайки лиценз за целия световен музикален репертоар без ограничение от източника – радио, телевизия, интернет, дискове и т.н.

Подобни статии