Сърбия е възмутена от идеята за обединение между Косово и Албания, предупреди за тежки последици в целия регион

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич реагира остро на думите на премиера на Косово Албин Курти за евентуален бъдещ референдум за обединение с Албания. Бърнабич нарече изявлението "пореден камък в подкопаването на основите на регионалната стабилност и сигурност", предаде "Екзит Нюз".

В събота Курти заяви, че се обявява в полза на обединението на бъдещ референдум, при условие че референдумът е мирен и демократичен.

Сръбският премиер обвини Курти в ясна политика на обединение и изрази загриженост за липсата на реакция от страна на международната общност, тъй като идеите на Курти "могат да предизвикат големи сътресения в целия регион".

Бърнабич изтъкна докладчика на Европейския парламент за Косово Виола фон Крамон, като я призова да се изкаже, тъй като работата ѝ го изисква.

"Бих искала да чуя както ЕС, така и Виола фон Крамон да кажат нещо по този въпрос. Всяко мълчание е знак на одобрение", каза тя.

Наричайки Косово сръбска автономна провинция, Бърнабич заяви, че не съществува възможност за обединение между Албания и Косово и помоли международната общност да даде ясно да се разбере, че този сценарий е невъзможен.

По-рано днес директорът на така наречената Служба за Косово и Метохия в сръбското правителство също осъди декларацията на Курти.

"Не може да има мирен и демократичен референдум за създаване на Велика Албания." Това са думи на Петър Петкович, ръководител на Службата за Косово и Метохия в сръбското правителство, който нарече идеята за обединение между двете държави "фашистка идея", която ще доведе до широк конфликт в региона.

Петович нарече Курти "очевидно човек със зловещи и опасни намерения" и "марионетка на определени центрове на властта, които отново играят военни игри на Балканите".

Той призова международния комитет да се намеси и да осъди всички изявления, отнасящи се до промени на границите на Балканите.

Подобни статии

 • Сърбия строи ядрен център за медицински и индустриални цели

  Сърбия строи ядрен център за медицински и индустриални цели

  Министърът за иновации и технологично развитие Ненад Попович заяви, че до края на годината ще започне изграждането на Ядрен център в Сърбия, който ще е предназначен за индустрията и диагностиката и лечението на онкологични заболявания, съобщи Танюг.

  120
 • Балканите - във фокуса на Ердоган

  Балканите - във фокуса на Ердоган

  Две посещения тази седмица насочиха вниманието към значението, което Турция отдава на региона на Балканите. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи в Албания първата си задгранична визита за годината, а сръбският му колега Александър Вучич пристигна в Анкара, за да обсъдят проблемите на региона и двустранните отношения.

  125
 • Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Седмицата с КОВИД-19 на Балканите

  Рекорди на новите случаи на КОВИД-19 се отчитат в редица страни на Балканите заради масовото разпространение на по-заразния вариант Омикрон. Въпреки това някои от държавите от региона обмислят постепенно облекчаване на противоепидемичните ограничения, обнадеждени, че новият вариант предизвиква по-леки симптоми и че новата вълна на коронавируса няма да продължи дълго. Друга причина за облекчаването на една от мерките, а именно съкращаването на срока на карантината на контактните лица, е необходимостта от осигуряване на медицински персонал и функционирането и на други ключови сектори заради вероятността от масово карантиниране на служителите.

  109