Сърбия затваря най-голямото сметище в Европа

Снимка: Туитър Пожар на сметището във Винча

Сметището край Винча, на югоизток от Белград, е напълно затворено след 40 години употреба, съобщи министърът на екологията на Сърбия Ирена Вуйович, цитирана от агенция Танюг.

Това е най-голямото открито сметище в Европа, което неотдавна бе обхванато от пожари, довели до остър задушлив дим и неприятни миризми в голяма част на столицата. Министър Вуйович, която заедно със заместник-кмета на Белград Горан Весич посети площадката, на която се изгражда съоръжение за производство на електрическа енергия от отпадъци, съобщи, че след приключването на дейностите, които текат в момента, сметището ще бъде напълно санирано, съобщи още Танюг.
Сметището край Винча е най-голямото открито сметище в Европа, което поема дневно 1500 тона битови и 3000 тона строителни отпадъци. Поради процесите на разлагане и лошото третиране на отпадъците пожарите на него не са рядко явление, посочва Ройтерс. Ирена Вуйович е изтъкнала, че е важно сметището да бъде възможно най-скоро санирано и рекултивирано, както и че това трябва да се случи преди предварително договорения срок през 2023 г.

Подобни статии