Със 17% ръст на минималната заплата годишно: В България няма да има вече работещи бедни

Във връзка с продължаващите и през днешния ден неверни твърдения и внушения от страна на работодателските организации по отношение на предложенията за вдигане на минималната работна заплата, от КНСБ излязоха с позиция, разпространена от пресцентъра на синдиката.

Според КНСБ, аргументът, който от години бизнесът се опитва да наложи в общественото съзнание, че вдигането на минималната работна заплата води до увеличаване на безработните с ниска квалификация, не просто е неверен, но е и оборен многократно с изчисления и емпирични данни. Не само, че няма намаление на нискоквалифицираната заетост при умерен ръст на МРЗ, но ефектът е точно обратният - забелязва се увеличение. Това показват данните в България от последните години при темповете, с които се увеличава МРЗ.
Налице е емпирична зависимост между увеличението на минималната работна заплата и ръста на икономиката. Според Есенната макроикономическа прогноза на МФ от октомври 2021 г., за последните шест години основен двигател на растежа на българската икономика е било вътрешното потребление, което доказва, че ръстът на доходите дава директен ефект върху генерирането на по-висок реален икономически растеж.
Неверни са и твърденията, че ръстът на минималната заплата ще попречи на членството на България в еврозоната. Примерите на други присъединили се преди нас страни - като Латвия, например, показва, че преди влизането в еврозоната минималната работна заплата в страната годишно се е увеличавала с 25 процента.
Аргументите за увеличение на МРЗ са много. Към септември на годишна база НСИ отчете 14 процента ръст на средната работна заплата. В същото време минималната работна заплата е увеличена едва с 6,6 на сто. Такава заплата в момента получават 500 хил. трудещи се българи. КНСБ предлага през следващите 4 г. тя да расте изпреварващо, за да успее страната ни да премахне феномена "работещи бедни". Ако годишно МРЗ расте със 17-18 процента, както предлага КНСБ, през 2025 г. тя ще достигне размера на заплатата за издръжка. Това означава, че ако двама работещи възрастни в едно тричленно домакинство, каквото е вече за съжаление българското семейство, получават МРЗ, то трябва тя да е 1200 лв. и тази сума да покрива това, което е необходимо за издръжката му. Едва тогава можем да кажем, че няма да има работещи бедни.
КНСБ продължава да стои твърдо зад своите справедливи искания за ръст на доходите и за достойно възнаграждение на работещите българи, се посочва още в позицията.

Подобни статии