Със средна работна заплата един румънец може да купи близо 670 литра бензин; един швейцарец - 3582 литра

Анализатори изчислиха колко литра бензин могат да бъдат закупени със средната работна заплата в различни държави по света. За трета поредна година Швейцария е непобедимият лидер в класацията с 3582 литра. В Румъния бензинът поскъпна с 12,7 процента през първите шест месеца на годината, а един румънец със среден доход може да си купи близо 670 литра бензин, сочат данните от пазарно проучване, цитирани от телевизия Диджи 24.

Според последните данни на Националния статистически институт средната брутна заплата в Румъния е 5804 леи месечно (2303 лв.). Това означава, че един румънец може да купи 669 литра бензин с този доход. Румъния заема 10-о място в класацията на поскъпване на бензина. Миналата година румънците можеха да купят 673 литра бензин с една средна заплата, защото тогава горивото бе по-евтино, припомня Диджи 24.

Европейските страни, в които със среден доход могат да бъдат купени най-много литри бензин, са Швейцария - 3582 литра, Люксембург - 2955 литра и Дания - 2328 литра.

Страните, в които могат да бъдат купени най-малко литри бензин със средния доход в страната, са Украйна - 389 литра, Молдова - 358 литра и Албания - 289 литра.

Най-тежка е ситуацията в Куба, където с една средна работна заплата могат да бъдат купени само 26 литра бензин.

Венецуела, която се бори с икономическа нестабилност, запази ограниченията за закупуване на бензин. Всеки гражданин може да купи 120 литра на цена около 0,15 евро за литър. След този лимит, цената на бензина нараства на 0,42 евро за литър. Според изчисленията средната работна заплата във Венецуела позволява закупуване на 230 литра лензин, което е с 82 литра повече спрямо миналата година, отбелязва Диджи 24.

Подобни статии

 • Кристалина Георгиева: Планетата е изправена пред нарастваща

  Кристалина Георгиева: Планетата е изправена пред нарастваща "дигитална Берлинска стена"

  Планетата е изправена пред нарастваща "дигитална Берлинска стена" между географските райони, която може да окаже негативно влияние върху крехкото икономическо възстановяване, предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева по време на форум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/, предаде Франс прес.

  111
 • Ердоган насочва Турция към нов икономически модел по примера на Китай

  Ердоган насочва Турция към нов икономически модел по примера на Китай

  Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция поема по пътя на нов модел на икономическа политика, базирана на ниски лихвени проценти, и се ориентира към стратегия за растеж, основана на инвестиции, заетост и производство. Новият икономически модел бе представен на фона на непрекъснатото обезценяване на турската лира, която от началото на годината е изгубила над 40 процента от стойността си, и нарастващата инфлация, която през ноември достигна 21,31 процента на годишна база.

  132
 • АИКБ предлага компенсацията за декември за високите цени на тока за бизнеса да стане 190 лева за мегаватчас

  АИКБ предлага компенсацията за декември за високите цени на тока за бизнеса да стане 190 лева за мегаватчас

  Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ предлага да се използва създаденият вече механизъм за компенсиране на високите цени на електроенергията, който важеше за месеците октомври и ноември, и той да важи и за декември. Председателят на АИКБ Васил Велев каза по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, че предвид повишената цена на тока компенсацията трябва да се увеличи до 3/4 от цената за ноември, което е 190 лева за мегаватчас.

  105