СЗО препоръча за първи път превантивна терапия за Ковид-19 пациенти с висок риск

Световната здравна организация (СЗО) за първи път препоръчва комбинация от лекарства за предотвратяване на Ковид-19 при заразени високорискови пациенти, съобщи ДПА.

Експертите на организацията се позовават на изследвания, според чиито резултати комбинирането на касиривимаб и имдевимаб на "Редженерон" и "Рош" могат да увеличат шансовете за преживяване на инфекцията.
СЗО препоръча прилагането на двата препарата при пациенти с коронавирус и предишни заболявания, които са изложени на риск от тежка инфекция от Ковид-19 и подлежат на лечение в интензивни отделения. Новите препоръки на световната организация бяха публикувани в "Бритиш медикал джърнъл".
Пациентите с висок риск за хоспитализация и хора, които не са развили естествено антитела срещу Ковид-19, са двете групи пациенти, за които е най-подходяща комбинираната терапия, се посочва в изявление на СЗО.
Организацията призова производителите и правителствата да предприемат действия срещу високите цени и ограниченото производство на терапията на американската компания "Редженерон" и отбеляза, че води преговори с швейцарската "Рош" за намаляване на цените, евентуални дарения и справедливо разпределение на препарата им по света.
От организацията "Лекари без граници" съобщиха, че "Редженерон" вече са подали документи за патент в поне 11 бедни страни и призоваха компанията да се въздържа от патентоване в бедни държави.
"Не е честно хората, които живеят в по-бедни страни, да нямат достъп до тези лекарства за Ковид-19, които намаляват риска от смърт, само защото фармацевтичните компании имат монопол и искат високи печалби", каза Елин Хофман Дал от "Лекари без граници".

Още по темата: COVID-19

Подобни статии

 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Обстановката с разпространението на КОВИД-19 на Балканите продължава да се усложнява, като особено обезпокоителни са данните от Румъния, където и процентът на ваксинираните е твърде нисък, обобщи в седмичната си справка БТА. Същевременно повечето страни се въздържат от налагането на драстични ограничения и залагат на по-меки ограничителни мерки, съчетани с насърчаване на ваксинирането сред населението и определени обществени групи.

  75
 • 3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3440 нови случаи на COVID-19 за изминалото денонощие, 24 730 са направените тестове

  3 440 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 1 753 от които са установени с PCR, а 1 687 - с бързи антигенни тестове. 85,67 % от новите случаи, установени през изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните на Единния информационен портал - COVID-19. Общият брой на направените за последното денонощие тестове е 24 730. От тях 7 996 са PCR, а 16 734 - антигенни. Това показва Националната информационна система.

  72