СЗО приветства решението на EMA да започне изследване на ваксината Спутник V

Световната здравна организация приветства решението на Европейската агенция по лекарствата (EMA) да започне изследване на ваксината „Спутник V“. Това заяви директорът на регионалното бюро на СЗО за Европа Ханс Клюге, цитиран от “Российская газета“.

"Смятаме, че това е добра новина. Вече казах, че Руската федерация наистина има богат и успешен опит в разработването на ваксини <...> Ние отчаяно трябва да разширим нашето портфолио от ваксини", каза Клюге, добавяйки че началото на експертизата е дългооочаквано събитие.

Както беше съобщено по-рано от Руския фонд за директни инвестиции, EMA трябва да оцени съответствието на ваксината „Спутник V“ със стандартите, установени в Европейския съюз за ефикасност, безопасност и качество.

"Партньорството за ваксини трябва да бъде над политиката, а сътрудничеството с EMA е отличен пример, който доказва, че само обединените сили могат да победят пандемията. Одобрението на EMA ще предостави ваксината „Спутник V“ на 50 милиона жители на ЕС, от през юни 2021 г.", каза ръководителят на Фонда Кирил Дмитриев.

Две европейски държави - Унгария и Словакия - са регистрирали руската ваксина, без да чакат европейската регистрация, която се извършва от EMA. Като цяло, „Спутник V“ е одобрен от 42 държави.

Подобни статии