СЗО прогнозира, че при 50% ваксинирани, хоспитализациите ще намалеят с 60-70 на сто

При 50% ваксинално покритие срещу COVID-19 на населението се очаква намаление на инфекциите с 30-40% и предотвратяване на хоспитализациите с 60-70 на сто. Това са заяви от регионалния офис на СЗО за Европа по време на организирана от тях онлайн среща. В нея участие е взел главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев, съобщават от здравно министерство. Срещата е била под надслов„Предизвикателства и възможности по пътя за високо ваксинално покритие срещу COVID-19 в Европейския регион на СЗО“.

По време на срещата е обърнато внимание, че трябва да продължи фокусът на хората да бъде насочен към имунизиране на гражданите над 60-годишна възраст, на хората със съпътстващи и хронични заболявания, както и на здравните работници. Целта е при тези приоритетни групи да бъде постигнато 80% ваксинално покритие срещу COVID-19

Като пример за провеждането на успешна имунизационна кампания е дадена Германия, където 77% от хората над 60 години и 75% от здравните работници са ваксинирани с една доза, а при живеещите в домове за възрастни хора - 85% от домуващите са със завършен ваксинационен курс.

По време на срещата е коментирано и че в Сърбия, която е с население 6, 9 млн. души, вече са имунизирани над 2, 5 млн. души. От тях повече от 2 млн. са с поставени две дози. Акцент е поставен върху обхващането с ваксина срещу COVID-19 на възрастното население. Като резултат вече са имунизирани 49% от хората между 50 и 65 години, 72% от тези между 65 - 74 години и 58% от гражданите над 75 години.

От Регионалния офис на СЗО представиха на участниците във форума различни възможности за подкрепа на държавите членки на региона по отношение по-доброто възприемане на ваксините от страна на населението. За целта от СЗО е разработен и технически наръчник с полезна практическа информация за здравния персонал.

Подобни статии