"Тайната вечеря" стана плакат на "Непобедимите"

"Извънземното" и Джим Кери създадени като Адам на Микеланджело

Ефектният плакат на „Непобедимите 2“ е взел вдъхновението си от „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи. Това сочат признания на продуцентите на филма, който бе сниман у нас.

През 2012 г. той се превърна в събитие на екшъна. А Силвестър Сталоун, чиято е идеята за поредицата, признава, че лично е настоявал плакатът да тръгне от идеята за библейската тайна вечеря. Случило се така, че Слай, Арнолд Шварценегер и Чък Норис вечеряли в ресторант – далече от любопитни погледи както на журналисти, така и на ловци на автографи или конкуренти. По едно време Норис казал, че в момента били на нещо като „Тайната вечеря“ на Леонардо, но без апостоли и Юда. Та след снимките на филма у нас Сталоун съвсем логично решил нещата за плаката да тръгнат от тази картина на Да Винчи. Само не уточнява къде е била въпросната вечеря – в Ел Ей или в София по време на снимките.

Всъщност още от създаването на киното преди век неговите плакати се вдъхновяват от легендарни произведения на изкуството. А творбите на Леонардо да Винчи може би водят пред всички останали. Съвсем естествено „Шифърът на Леонадро“ взима „Мона Лиза“ за вдъхновение. А и всичко във филма на Рон Хауърд по книгата на Дан Браун започва от тази известна картина в Лувъра.

Освен Леонардо другите ренесансови художници също са на почит при правенето на плакатите. Плакатите за два от най-емблематичните филми в последните години - „Извънземното“ и „Всемогъщият Брус“, черпят вдъхновение от една и съща фреска на Микеланджело - „Сътворението на Адам“ от Сикстинската капела в Рим. Микеланджело през 1512 г. създава шедьовъра си. През 1982 г. излиза „Извънземното“ на Стивън Спилбърг. В този филм всичко е изпипано до последния детайл, това се отнася и за плакатите му. В картината Бог създава Адам, тоест човека, а в плаката дружбата между дете и извънземно създава любов в галактиката. Така Спилбърг обяснява идеята.

През 2003 г. излиза филмът „Всемогъщият Брус“ с Джим Кери в главната роля. В тази комедия един обикновен човек получава необикновени сили за няколко дни и има възможност да промени света. Затова, естествено, се спират на „Сътворението на Адам“, за да направят внушението на плаката.

През 1990 г. светът бе завладян от симпатичното хлапе, играно от Маколи Кълкин, което побърква героите на Джо Пеши и Даниъл Стърн. Затова идеята за плаката е направо гениална да се използва творбата на Едвард Мунк „Викът“. Век по-рано от филма норвежецът създава една от най-психарските и мрачни творби в световната живопис. На кино обаче хлапето Кълкин създава истински вихър, носещ усещане за смях и приключения, позирайки за плаката.

Творби на Салвадор Дали също често влизат в киното. Някои ги крадат във филмите, други платна стават повод за плакати. Така се случва с „Лицето на Мей Уест“ - картината е рисувана през 1935 г. и минава за част от сатиричните творби на испанеца. През 2006 г. обаче се появява британският филм „Падението“. Тази фантазия използва за плакат точно картината на Дали. А „Падението“, дело на индийския режисьор Тарсем Сингх, всъщност е римейк по легендарния български филм „Йо-хо-хо“ на Зако Хеския. Каскадьор, лекуващ се в болница, разказва на малко момиченце приказна история за петима митични герои. Благодарение на неговата фантазия и нейното буйно въображение границата между измислица и реалност постепенно се стопява. Това е първият римейк на български филм в световното кино.

През 1951 г. Салвадор Дали заедно с фотографа Филип Халсман прави определено най-скандалната и обсъждана поредица от фотографии, наречена In Voluptas Mors - „Сладострастната смърт“, разработка по учението на древногръцкия философ Епикур. В тази фотосесия, както сега е прието да се казва, Дали се снима пред скупчени голи жени, които понякога образуват череп. Тези снимки вдъхновяват плакатите на няколко филма. Най-известният от тях е „Мълчанието на агнетата“ с Джоди Фостър и Антъни Хопкинс през 1991 г. Там главата на мъничкия молец, който стои на устата на Джоди всъщност е копие на една от снимките с черепите от голи жени. През 2005 г. снимката обаче вече прерасна в плакат за хоръра „Пещерата“.

 

Подобни статии