Тайнственост обгръща съдбата на афганистански бежанци, изпратени от САЩ в база в Косово

Съединените щати приемат десетки хиляди афганистанци, евакуирани по въздуха от Кабул, но дават малко публична информация за малка група от тях, които остават в чужбина: десетки, които са предизвикали съмнения за потенциални проблеми по време на проверките за сигурност и са били изпратени в американска база в балканската държава Косово.

Защитници на човешките права изразиха опасения за афганистанците, изпратени в база "Бондстийл" в Косово през последните шест седмици, позовавайки се на липса на прозрачност относно техния статут и причините за задържането им. Не е ясно какво може да се случи с тези, които не получат разрешение за влизане в Съединените щати.

"Очевидно сме загрижени", каза Йелена Сезар, изследователка от "Амнести интернешънъл" и специалистка по балканските въпроси. "Какво се случва всъщност с тези хора, особено с хората, които не преминат успешно проверката за сигурност? Ще бъдат ли задържани? Ще имат ли достъп до правна помощ? И какъв е планът за тях? Има ли риск в крайна сметка те да бъдат върнати в Афганистан", пита тя.

Администрацията на Байдън каза, че е прекалено рано да бъде отговорено на някои от тези въпроси, поне публично, тъй като тече трескава работа за преселване на афганистанците, евакуирани след превземането на Афганистан от талибаните през август.

Липсата на достъпна информация в общественото пространство е предизвикателство за тези, които следят отблизо съдбата на бежанците. "Няма много прозрачност за това как работи режимът за проверките за сигурност", каза Сунил Варгезе, директор на политическия отдел в "Международния проект за помощ за бежанци". "Не знаем защо хората се изпращат в Косово за допълнителни проверки, какви са тези допълнителни проверки, колко дълго ще отнемат", продължи той.

От 17 август досега в САЩ са пристигнали над 66 000 афганистанци, включително хора, работили като преводачи за американските военни, както и за въоръжените сили на собствената си държава. Според правителството те са преминали през щателна проверка за отсяване на тези, които са заплаха за националната сигурност.

Усилията за преселване са следени отблизо след множество критики срещу президента Джо Байдън за хаотичната евакуация на силите на Съединените щати и съюзниците при изтеглянето от Афганистан. То започна, когато администрацията на президента Доналд Тръмп подписа мирно споразумение с талибаните за прекратяване на най-дългата война на Америка.

Тръмп и други републиканци твърдят, че администрацията на Байдън е пуснала в САЩ афганистански бежанци без достатъчно проверки на миналото им. Министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас защити проверките и каза, че сред пристигащите бежанци са засечени само минимални заплахи.

Според американски служители точният брой бежанци в база "Бондстийл" в Косово, малка държава в Югоизточна Европа, която придоби независимост от Сърбия с подкрепата на САЩ през 2008 г., варира, тъй като нови хора пристигат и други напускат, когато проблемите със сигурността, като например липсващи документи, бъдат решени.

Правителството на Косово, което е близък съюзник на САЩ, е дало съгласие бежанците да останат на територията на страната за една година. В страната има и друга група бежанци в обект в непосредствена близост до "Бондстийл", наречен база "Бехтел", където временно са настанени афганистанци, които са работили за държави от НАТО по време на войната, и чакат преселване в Европа.

Според американски служител, говорил при условие за анонимност, около 30 евакуирани афганистанци, заедно с около 170 членове на семействата им, са били в база "Бондстийл" за няколко седмици заради възникнали съмнения за опасност. Те са във висящо положение, защото не са задържани, но, на този етап, не са и непременно свободни да напуснат.

Те са поискали да бъдат евакуирани от Афганистан, но са били спрени на един от транзитните пунктове в Европа или Близкия изток и им е било казано, че трябва да отидат в Косово. Висш служител от администрацията каза, че някои са решили да вземат със себе си семействата си. Междувременно властите работят с аналитици и други експерти от ФБР, министерството на вътрешната сигурност и други агенции, за да решат въпроси за тяхната самоличност или връзки от миналото им.

Висшият служител, говорил при условие за анонимност, каза, че според условия, определени от правителството на Косово, те могат свободно да се движат в базата, но нямат право да я напускат.

Той каза, че изпратените в "Бондстийл" хора са случаи, които имат нужда от "значително допълнително разследване", включващо анализи и интервюта, преди властите да се чувстват достатъчно спокойни, за да им позволят да продължат към Съединените щати. В някои случаи анализът е довел до заключението, че те са "годни да продължат пътя си към САЩ", а в други "работата продължава" и техните случаи остават нерешени, добави той, без да даде точна разбивка на броя на случаите.

Служителят каза, че Съединените щати не са изпратили никого обратно в Афганистан и ще решат съдбата на тези, които не успеят да преминат през процеса на проверка на "индивидуална" основа, което в някои случаи може да означава преселване в друга държава.

Междувременно обаче "Бондстийл" остава недостъпна за външни лица, включително адвокати, които потенциално биха могли да представляват хората там, ако на тях в крайна сметка не им бъде позволено да влязат в САЩ - ситуация, която не се нрави на правозащитници като Сезар. "Няма истински достъп до базата", каза тя. "Няма обществен или независим контрол върху това, което се случва там".

Подобни статии

 • Над хиляда единици бойна техника ще получи тази година армията на Русия

  Над хиляда единици бойна техника ще получи тази година армията на Русия

  Над хиляда единици бойна техника ще получат през 2022 г. сухопътните войски, военноморските сили, въздушнодесантните и бреговите войски на Русия. На военните ще бъдат доставени нови пускови установки с междуконтинентални балистични ракети (МБР), стратегически ракетоносци, системи за противовъздушна отбрана (ПВО) и атомен подводен крайцер. А Въздушно-космическите сили очакват 257 летателни апарата, съобщи на 21 декември пред висшия команден състав министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран в руския печат.

  23
 • Берлин-Мадрид: Новият социалдемократически съюз в Европа?

  Берлин-Мадрид: Новият социалдемократически съюз в Европа?

  Тази седмица започна с едно важно събитие, което бе отразено в медиите, но още не е анализирано обстойно. Става дума за срещата в понеделник между германския канцлер Олаф Шолц и испанския премиер Педро Санчес.

  107
 • Руско-американски диалог цели да сложи край на украинската криза

  Руско-американски диалог цели да сложи край на украинската криза

  Шефовете на американската и на руската дипломация се срещат в Женева, за да търсят решение за Украйна, на чийто праг лагерува страховита руска армия, пренебрегвайки предупрежденията на Запада за в случай на нахлуване.

  137