Такситата в София искат сериозно поскъпване на тарифите

Столичните таксиметрови фирми настояват цената на услугата им да бъде повишена. Това стана ясно на провелото се във вторник заседание на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет (СОС), предаде БНР.

От компаниите искат нови цени на минималните и максималните тарифи, тъй като, по думите им, сегашните за гр. София са в сила от 2012 г. Мотивът е, че за послените 9 години тежестта върху такситата се е увеличила със 134%.

От браншовите сдружения настояват още цените на таксиметровите услуги да се опеределят всяка година, по нова методология, която тепърва трябва да бъде разработена.

Според фирмите, минималната дневна тарифа трябва да е 1,42 лв./км., а нощната тарифа - 1,74 лв./км., за да може един шофьор, при 22 работни дни в месеца, да си гарантира 1600 лева заплата. Минималната тарифа в столицата в момента е 0,77 лв./км., а максималната 0,88 лв./км. При нощната тарифа минималната тарифа е 1,30 лв./км., а максималната – 1,60 лв./км.

От големите таксиметрови компании поискаха още единна тарифа за София, която да замести минималните и максималните ставки. По този начин няма да има значение с коя компания ще се превозва клиентът.

Исканията на брашна отново ще бъдат обсъдени на следващото заседание на Комисията по транспорт.

Подобни статии