Талибанското правителство запълни кабинета

Момичетата ще се върнат в училище, но друг път

Талибанското правителство обяви във вторник нови членове на своето правителство. Сред тях няма жени, но има представител на етническото малцинство на хазарейците, предаде ДПА.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че жител на североизточния район Панджшер става министър на търговията, а един от заместник-министрите на здравеопазването е хазареец. Говорителят изтъкна, че при подбора на новите висши правителствени служители водещ фактор е бил професионализмът им.

Изборът на първите министри - които са пущуни и видни фигури от талибанското движение, беше разкритикуван, тъй като не отговаряше на обещанията на талибаните да съставят представително правителство.

Днес за заместник-министри на вътрешните работи и отбраната отново бяха назначени висши талибански командири - Садр Ибрахим и Абдул Каюм Закир. Сред новите членове на кабинета отново нямаше жени.

Месец след като талибаните взеха властта все още нито една държава не ги е признала официално за легитимното правителство на Афганистан. Говорителят им каза днес, че международната общност и страните от региона трябва да възстановят дипломатическите отношения с новото афганистанско правителство и изрази надежда, че то ще бъде признато в близко бъдеще.

Въпросът за включването в правителството на представители на различни етноси и групи е ключов за преценката на страните дали да признаят талибаните и да възстановят отпускането на помощите, на които страната разчита.

Талибанският кабинет беше обявен в момент, когато безработицата расте и бедността се задълбочава.

Междувременно говорителят на талибанското правителство обяви, че на афганистанските ученички в средните училища и гимназиите "възможно най-скоро" ще бъде разрешено да се върнат в клас. "Ще завършим този процес... Това ще се случи възможно най-скоро", заяви Забиула Муджахид на пресконференция във връзка с връщането в класните стаи на средношколките и гимназистките.

В събота талибаните разрешиха на момчетата да се върнат в прогимназиите и гимназиите. Тогава обаче не бе казано какво е предвидено за момичетата, а това тревожи афганистанското население и международната общност. Опасенията са от връщане на жестокия режим на талибаните от 90-те години на миналия век, когато на жените беше забранено да учат.

Занятията в афганистанските училища бяха прекъснати в средата на август след връщането на власт на талибаните, американското изтегляне и рухването на прозападното правителство.

Подобни статии