"Тангра" и "Спринт" делят 300 бона за нови песни от "Музикаутор"

Легендарните рок групи Тангра и Спринт са сред одобрените за финансиране на нови песни от Музикаутор. Проекти на 102 автори ще получат финансова подкрепа от културния фонд за 2020 г. на обща стойност 300 000 лв. В тазгодишната сесия са подадени рекорден брой заявления и общо 186 проекта са се борили за парите. 

За трета поредна година младите автори участват в самостоятелно класиране, като от подадените 29 кандидатури, 25 получават целева подкрепа.

Новият албум на Тангра ще се казва „По пътя“, а зад него стои основателят на групата Константин Марков. Бившият им солист Станислав Сланев – Стенли пък е одобрен за сингъла „Времето“. Група Спринт ще празнува 40-годишния си юбилей с диска „2х20“. Пианистът Ангел Заберски е одобрен за албум със своеобразно надсвирване с тромпетиста Михаил Йосифов. Групите Хоризонт и Тъмно също ще има свой диск, но заглавието не е обявено. Джереми 3 ще се казва третият албум на групата на Ерсин Мустафов. Певицата Светла Иванова е спечелила с проекта си „Вълшебни песнички и релаксации за деца и родители“, а китаристът на Ритон – Щерион Пилидов ще прави албум с детски песни „Сънчо“. Поетесата Живка Шопова и композиторът Константин Цеков от ФСБ са подготвили образователна книга с песни „12 български празника“. „Искам да те имам“ се нарича съвместната композиция на Миро и Дийп зоун проджект, а Диан Соло е класиран и със самостоятелен ремикс на „Хубава си, моя горо“. Певицата Тони ще се завърне на сцената със сингъла „Близо“.

Освен популярна музика, ще бъдат финансирани и нови произведения в областта на класиката и фолклора. „Младите автори имат интересни идеи и представиха много професионално направени проекти“, коментира рок лъвицата Милена Славова, която бе част от журито. Проф. Симеон Венков обясни, че е оценявал проектите, като се е съобразявал с мелодията, текста, аранжимента, посланието на представената песен, пиеса или албум. „Повечето песни са записани на компютри, но с много добро познаване на техническите възможности и използване на „семпли“, които като звук покриват до голяма степен звученето на оригиналните инструменти. Повече обаче ме зарадваха записите с акустични инструменти, чието въздействие, естествено, е по-силно. Относно текстовете дадох предимство на песните, изпълнени на български език, макар да съм наясно, че творбите на английски или друг език са достъпни за много по-голям кръг от слушатели“, каза още преподавателят от Музикалната академия.

Доста от любимците на младежката аудитория са в списъка на одобрените. Дивна ще вземе пари за проекта си „Палачинки“ / „Витамин Д“. Адашките Дарина Йотова – Дара и Дара Екимова ще извадят нови сингли – съответно Pink Love и Apology. Друга звезда на „Вирджиния рекърдс“ - Михаела Маринова е спечелила с Wispers. Шоколадовата перла Прея и Недислав Драгнев от момчешката банда „Войс ъф бойс“ са класирани за EP (мини) албуми. Дебютен диск ще пуснат момичетата от ЛаТиДа и дъщерята на Ваня Щерева – Мила Робърт, който се нарича „Еготрип“. Скандалният певец и режисьор Джийсън Брад Люис за пръв път ще пее на български - „Любим портрет“.

Подобни статии