Татяна Дончева - първа цигулка на скандалите (СНИМКИ)

Обрекла се на безбрачие в живота, многоженка в политиката

Цигу-мигу... и оркестърът за сватби и погребения с безразборни коалиционни партньори да свири.

Няма ляво, няма дясно, каза преди време жената, която се изживява открай време като първа цигулка в политиката. Тази седмица тишината на спалнята наистина ражда безумия. Дончева заплашва разни хора със съд, отрича очевидни истини и принуждава коалиционните си партньори да се обясняват като ученички за неща, за които трябва да отговаря единствено тя.

Самочувствието на Татяна Дончева е съизмеримо с таланта й. Тя е убедена, че може да надсвири Слави Трифонов, защото виолисти стават неуспелите цигулари. А и тя е по-дълго от него в политиката. Затова беше въпрос на време да отскочи до офиса на „Има такъв народ“, за да обясни на съпартийците му, че той не е никакъв цигулар, Маджо е диригентът и най-добре всички да си награбят инструментите, да я последват и да напълнят дружно стадионите с публика и урните - с бюлетини.

Цигу-мигу на тротоара

Ако сложи шапка пред себе си, може да има по-голям успех. Пловдивчани още си спомнят нейния опит да изпъкне като уличен музикант. Хора с много повече финес и техника не биха се осмелили. Но Таня Дончева е перде. В добрия или лошия смисъл на думата - който както го оценява. На нея не й пука как изглежда в очите на другите. Затова гордо вири цигулката. Гордо се хвърля в поредния политически експеримент. Гордо гони мутрите, на които е адвокатствала. И гордо развява чанта, която експертките по такива аксесоари оценяват като ултраскъпа, сякаш е домакиня, тръгнала на пазар.
С крещящия си усет за стил тя може да се появи на публично място в нещо, подобно на пеньоар. Да шляпа решително с маратонки в кулоарите на парламента. Или да се ширне като тучна ливада с шалвари на цветчета, докато си избира розови сатенени чаршафи за спалнята, без да й дреме, че е разпознаваема.
За нея казват, че не робувала на авторитети и била жена с характер. Може и да е било така в младостта й. Сега е опитен въжеиграч. Представя се за солов изпълнител, но отдавна е прозряла истината, че не може да акостира във властта, ако няма оркестър без име, в който да се внедри. Без ракета-носител Дончева ще се върне като фактор в политиката на кукуво лято. Затова прилепчивостта се е превърнала в нейна характеристика. В това отношение не може да й се отрече, че е много интуитивна. Обрекла се на безбрачие в живота, тя е многоженка в политиката. Няма никакви скрупули. Развежда се с БСП, прави собствен проект, проваля се с него. Чука на вратата на някой от бившите и заявява: „Освободи ми място в гардероба, утре се нанасям обратно при теб, но имам няколко условия...“

Огледалце, я кажи...

Ако имаше вълшебно огледало, нямаше никога да му даде думата. Тя обаче е мащехата, която презира Снежанките. И е готова да им даде урок по всяко време. Ако Ловецът има наченки на съвест, то тя може собственоръчно да поднесе ябълката с отровата на коалиционните си партньори. Или да потропа като амбулантен търговец на вратата на „Има такъв народ“ под предлога, че иска чаша вода. А после да се развихри: „Този е пе**раст с три деца, а пък онази е „тъпа овца“...
Това напомня за един кандидатпрезидентски клип и билборд - Таня Дончева, вълк, овца, купа сено в една лодка... За него зевзеци пуснаха лафа, че самотната лодкарка е единствената оцеляла от компанията. Имаше дори интерпретации, че овцата е изяла сеното, вълкът - овцата, а Таня Дончева в крайна сметка глътнала него. И така - до свършека на света.

Провалила се като кандидат за президент, тя подхваща нов курс. А след като акостира успешно в парламента, пак я кара по старому. Защото тя е постоянна в ината и арогантността си. Някои казват, че това бил силен характер, други го определят като гьонсуратлък, припомняйки скандални моменти от миналото на Вечната Амбър в политиката - „Мултигруп“, поправката „Ванко 1“ и др. Дончева няма скрупули за такива неща и се държи като девственица, на която са лепнали срамно петно. Готова да отрича докрай или да се преструва на жертва, тя гони само собствените си интереси.

Тон за песен

Като цигуларка в оркестър за сватби и погребения с безразборни коалиционни партньори Дончева би била ненадмината. Достатъчно е да й се зададе тон и ще засвири веднага. Има предпочитания към класическата музика, но изпълненията й в обществения живот по-често избиват на чалга. Пиперливият й език, който не знае мярка, постоянно завихря скандали. Каквото повикало, такова намерило - обидите на Дончева се връщат като бумеранг обратно при нея. Наричали са я как ли не - стара мома, политически търгаш, прасенце касичка на българската корупционна схема в политиката. След поредната квалификация обикновено следва цупене в ъгъла, защото принципно тя е ранима душа. До момента, в който награби микрофона и започне да стреля като картечница. А това тя го умее най-добре. Цигу-мигу... в политиката тя реже струните с трион.
Няма ляво, няма дясно... „Когато отидеш на избори, тогава имаш депутати. Всичко останало са покупко-продажби, които не са по вкуса ми“, каза Арман Бабикян за скандала с Татяна Дончева. От коментарите на Николай Хаджигенов също е ясно, че нещата вървят към подялба на имуществото и развод. Но Дончева има опит в тези неща, така че те да му мислят. Вълк, овца, купа сено... и Таня Дончева сама в лодката, както обикновено.

Подобни статии