"Театър и истина" на Ани Васева ще има премиера на 1 декември

Наистина ли се случват нещата в театъра? Събитията в театъра действителни ли са? В театъра лъже ли се? Каква е разликата между "наистина" и "истина" в театъра? "Театър и истина" на Ани Васева се заема да изследва възможностите, които тези въпроси разтварят пред нас - да открие как театърът едновременно е наистина и не е, и как това не е лъжа, разказват издателите от "Метеор".

Премиерата на книгата е на 1 декември в културния център на Софийския университет с участието на Димитър Вацов, Камелия Спасова и Димитър Божков.

В тази книга любителите и изследователите на актьорското майсторство, на режисурата, на теорията и историята на театъра ще открият и анализи на проблеми като ефектът на отчуждението при Брехт, естественото при Станиславски, възможността при Арто, биомеханиката при Мейерхолд, как театърът е игра според Шехнер, защо ролята е призрак според Коклен, както и защо актьорът може всичко, допълват от "Метеор".

Разгледани са понятия като "действителност", "игра", "илюзия", в светлината на тезите на ключови за разбирането на театралната теория философи като Дидро, Лесинг, Гьоте, Шилер, Шелинг, Хегел. Специално внимание е отделено на явления като "реалистичен театър", "условен театър", "политически театър", на съвременната теория и практика в областта, както и на частния случай на "перформанса".

Ани Васева е режисьор и изследовател на изпълнителските изкуства, съосновател на "Метеор". Има над двадесет постановки, както и радиопиеси, видеотеатър, изложби и други визуални проекти. Пише статии и критически изследвания в областта на театъра, танца и визуалните изкуства. Изнасяла е лекции, преподавала е и участвала в проекти на множество български и чуждестранни институции като НБУ, СГХГ, "Гьоте институт", културния център на СУ, Токийския университет, университета "Холинс" (Вирджиния), Tanzquartier (Виена), музея "Сералвеш" (Порто), Kunstenfestivaldesarts (Брюксел), Rotor (Грац) и др.

"Театър и истина" е втората й самостоятелна книга след "Що е то съвременен танц" (2017).

Подобни статии