„Театър на чудесата“ превзема София със синтетични хора и праисторически зверове

Първи у нас мултижанров фестивал, посветен на пресечните точки между изкуство и наука

Всяка от темите на фестивалните събития може да се превърне както в чуден художествен сюжет, така и в авангардна научна разработка.

Първото у нас издание на Международния мултижанров фестивал „Театър на чудесата“ (Theatre of Wonder) ще се състои от 10 до 12 септември в София.

Дебютният за България формат със съорганизатори „Арте Урбана Колектив“ и RATIO е част от европейска мрежа от фестивали, посветени на сътрудничеството между хора на изкуството и науката, стартирала през 2017 г. в Тренто, Италия.

Ще бъдат представени 3 премиерни интердисциплинарни лекционни пърформанса в клуб „Терминал 1“ (ул. „Ангел Кънчев“ 1), както и 3 спектакъла на научна тема в пространството за съвременно изкуство „Сцена Дерида“ (ул. „Цар Самуил“ 32), които ще потопят зрителите в необятните вселени на науката и изкуството и техните пресечни точки.

Тематиката на продукциите, билетите за които вече са в продажба, е всеобхватна – от опитомяването на древни зверове през пречупването на космическите граници до търсенето на разковничето за нашето мечтано безсмъртие. Всяка от тези теми може да се превърне както в чуден художествен сюжет, така и в авангардна научна разработка.

„Ритъмът в сърцето на Галактиката“ ще ни отведе посред Млечния път, където се намира свръхмасивна черна дупка. Това е истинско космическо чудовище с размер на милиони слънца. Какво прави тя там и какво представляват активните галактични ядра? Отговора ще открием заедно по време на вълнуващото космическо приключение, през което ще ни поведат опитни гидове – астрофизикът Владимир Божилов, музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

Ще се срещнем и очи в очи със „Звярът“ на режисьора Стефан Прохоров. Той заедно с палео-зоолога Надежда Карастоянова и актрисата Деница Зафирова ще ни върнат 13 000 години назад във времето, когато човекът за пръв път опитомява животни. Какво знаем днес за първите опитомени от човека животни и как тази способност е променила завинаги хода на нашето развитие? Какво означава тя за бъдещето ни?...

Изкуствени човешки органи, които заменят природните оригинали; майки, които раждат чрез синтетични органи; безсмъртни хора – макар да звучи като фантастика, новата реалност вече чука на вратата. Дали науката може да превземе един от последните бастиони на природата – безсмъртието? Не просто ще чуете отговора, но и ще се докоснете до медицински подходи, които от научна фантастика се превръщат в научна реалност. Със „Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?“ ще ни срещнат ученият и предприемач Спас Керимов, видеоартистът Никола Налбантов и режисьорът Димитър Узунов. Терен за тези 3 проекта е клуб Т1. Паралелно на сцена „Дерида“ може да се види вълнуващият моноспектакъл на италианеца Андреа Брунело „Принципът на неопределеността“. Той ще посвети публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата физика. „Как да се превърнеш в Айнщайн за един час” с автор и режисьор Димитър Узунов пък ще поведе зрителите на едно забавно и вълнуващо приключение в търсене на тайните на креативността на най-великия учен за всички времена. А театралната лекция „Изчислителната красота на природата“ ни запознава с изчислителната същност на природата и уникалното взаимодействие на множеството различни и смайващи форми на живот в нея.

Пълният фестивален пропуск струва 69 лв.; билетите за представленията в клуб „Терминал 1“ и „Дерида“ – по 39 лв.; единичен билет – 15 лв. Могат да бъдат закупени онлайн на адрес https://www.arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html или на съответните каси преди всяко представление.

Подобни статии