Театър "София" започва репетиции на "Пер Гюнт"" по Ибсен

Театър "София" започна репетиции по проект за популяризиране на норвежката култура. Драматичната поема "Пер Гюнт" на Хенрих Ибсен с интерпретация на музиката на Едвард Григ е специално написана за това произведение по молба на автора, уточняват от трупата.

Ибсен, наричан "баща на съвременната драма" и считан за един от най-значимите драматурзи на всички времена, има голям принос към съвременната театрална сцена. Внесената от него критичност и свободно изследване на житейските нрави и проблемите на морала са в разрез с обичайното съдържание на викторианските пиеси. С произведенията си той отправя предизвикателство към възгледите на епохата, разбивайки традиционните очаквания на публиката от онова време.
Ибсен създава "Пер Гюнт" в Италия през 1867 г., когато в период на дълбока духовна криза, поради неразбиране и неприемане на произведенията и творчеството му в Норвегия, у него се заражда идеята да напише за скитанията на младия човек далеч от родната земя. Действието се развива от началото на 19-и век до 60-те години на 20-и век - първоначално в долините и планините на Норвегия, после по бреговете на Мароко, в Сахара, Египет и отново в Норвегия.
Разказва за историята на млад мъж - Пер Гюнт (чийто прототип е Ибсен), който напуска родния си дом с надеждата да забогатее и намери щастието си по света. След дълги години скитане в различни страни, след срещи с много хора и преживени много неща, героят се завръща в родината остарял, измъчен, без да е намерил своето щастие. Връщайки се у дома, той осъзнава, че най-скъпото за него е родната земя, майката, любимата, чакала го 40 години и вярвала в завръщането му. В този момент Пер разбира, че е спасен и е останал истински - в надеждата, във вярата и в любовта.
Новата постановка може да се определи като мултидисциплинарен спектакъл, доколкото театралното представяне ще обединява драма, музика, танц, интерактивна визуализация в общ механизъм, който да провокира сетивата и чувствата на съвременната публика, разказва от театър "София".
Проектът "Пер Гюнт пътува" е по програмата "Културно предприемачество, наследство и сътрудничество", финансирана по финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2014-2021г., с програмен оператор Министерство на културата на България.
Размерът на финансирането е малко над 360 000 лв. В адаптацията на произведението ще участва партньорът по проекта - Центърът за изследвания на Ибсен към Факултета по хуманитарни науки на Университета в Осло.

Подобни статии