Тедрос Гебрейесус е все по-близо до втори мандат начело на СЗО, след като се оказа единственият кандидат за поста

Етиопецът Тедрос Гебрейесус е на път към втори петгодишен мандат като шеф на Световната здравна организация, след като се оказа единственият кандидат за поста, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение на СЗО.

Той бе номиниран от 28 държави, включително Франция, Германия, други членки на ЕС и три африкански държави – Ботсуана, Кения и Руанда, казали източниците на агенцията. САЩ не били сред държавите, предложили Гебрейесус.

Етиопия отказа да номинира за втори Гебрейесус, който ръководеше СЗО по време на пандемията от Covid-19. Причината са търкания на властта в Адис Абеба с него заради конфликта в Тигре, което наложи други да го предложат.

Крайният срок за номинации изтече на 23 септември. СЗО ще избере генерален директор на годишната среща на здравните министри през май догодина. Номинациите се пазят в тайна, за да се ограничи ранно започване на кампанията.

Тедрос Гебрейесус (56 г.) – бивш здравен и външен министър на Етиопия, бе първият африканец, избран начело на СЗО. Това стана през май 2017 г.

Той ръководеше глобалния отговор на пандемията от Covid-19, която тръгна от китайския град Ухан в края на 2019 г. и отне живота на над 5,2 милиона души.

Съединените щати при бившия президент Доналд Тръмп го обвиняваха, че действал в полза на Китай – обвинение, което той отхвърля. Отношенията обаче се подобриха, след като през януари в длъжност встъпи администрацията на Джо Байдън.

Тедрос Гебрейесус подразни Китай с публичния си призив през юни да сподели резултатите от проверката на лаборатория в Ухан и да даде повече данни за първите случаи на Covid-19.

Подобни статии