Тегленето на заем - срам за майстора

Снимка: Ивайло Цветков Бързата работа

Предлагането на кредити от банките никога не е спирало. Нали това им е бизнесът. За разлика отпреди години сега (поне до началото пандемията) възможностите човек да се натовари яко с борчове бяха много, като почнем от обикновените кредитни карти и се стигне до т. нар. бързи заеми.

Последните често са си „върхът на сладоледа“, или по-точно еманация на наглостта, но мненията по този въпрос са много.

Безброй са и теориите дали човек трябва да тегли кредит, или да бяга от тях като дявол от тамян. Някои казват, че за у дома или по колата, която често е на преклонна възраст, е хубаво да се вземат заеми, защото няма как да чакаш тръбите в банята да се спукат или да отидеш на сервиз, след като возилото те остави на пътя. Всичко опира до числата и до това дали умеем да си правим добре сметката. Нерядко, като ни качат заплатата, дори с неголяма сума, веднага започваме да мислим, че сме станали като американците и можем да живеем по-нашироко. Изобщо не ни идва на ума, че там кредитите са по-евтини. Да не говорим за по-високите заплати. Така че поне засега експериментите с догонването на янките да ги оставим за след десетилетия.

Гледането на телевизия, особено на реклами за кредити или на сапунки с хора, живеещи нашироко, също не е за препоръчване за нашенците с по-слаб ангел. При такива субекти често придобиването на кредитна карта се превръща в цунами за семейния бюджет. Плащайки в магазина не с банкноти, често човек не усеща колко много харчи. Представя си, че парчето пластмаса е вълшебната кърпичка от народните ни приказки, изпълняващи командата “Кърпичке, дай да ям!“, и трапезата се отрупва с какво ли не. Чак когато в края на месеца дойде известието от банката за дължимите суми, нещата лъсват в целия си „блясък“ на празния портфейл.

Разбира се, най-тежко е на хората, които от спешна необходимост са принудени да теглят заем, защото например нямат спестени астрономическите суми, искани често, за да се лекуват в родината, където иначе и по конституция здравеопазването е безплатно. Тогава искаме-не искаме ставаме вечни клиенти на банки или лихвари и бързо се разделяме не само със спестяванията си.

Сега заради чумата, дошла от далечни земи, много хора останаха без работа или са с орязани заплати и им се налага да отложат плащанията си по кредитите. Както е тръгнало, по-предвидливите, решили все пак да вземат заем, ще трябва да пресмятат и рисковете от нови подобни пандемии. Дето се вика, да имаме повече от едно наум. Със сигурност подобна мярка ще предприемат и банките, при които обикновено това се изразява във вдигане на лихвите. След което може спиралата да се развърти дотам, че заемите станат като диамантите и тях да могат да си ги позволят само хората с най-високи финансови възможности.

Подобни статии