Внимание! Началникът те гледа

Технологиите за наблюдение на дистанционната работа предизвикват безпокойство сред служителите

Повечето служители във Великобритания са неспокойни заради новите технологии като проследяване на ударите по клавиатурата или видеомониторинг, които работодателите използват, за да следят продуктивността им при работата от вкъщи. Това сочат резултатите от проучване, проведено през септември от социологическата агенция ЮГов (YouGov) по поръчка на синдиката Проспект (Prospekt) и цитирано от Ройтерс.

Световното разрастване на дистанционната работа по време на пандемията от Ковид-19 засили търсенето на софтуер, който дава възможност на шефовете да следят дейността на служителите си. Това обаче засилва безпокойствата на групи за защита на личните права, синдикати и служители.

Две трети от работещите във Великобритания биха се чувствали неудобно с програми, позволяващи на работодателите да следят колко често натискат клавишите на компютъра си, според анкетата, обхванала 1800 души.

Още повече, 80 процента от анкетираните, не харесват идеята за камери, които да ги записват, когато седнат на домашния си компютър, а 76 процента биха се чувствали неудобно, ако бъдат помолени да носят устройство, което да следи местонахождението им.

Сред участниците в проучването 75 процента са подозрително настроени към алгоритми, които се използват за оценка на кандидатите за назначаване или повишение.

Инструментите за мониторинг на дистанционната работа все още не са силно разпространени във Великобритания, като за съществуването на такива са чували едва една трета от работодателите. Според синдиката Проспект обаче използването им вероятно ще стане по-широка практика с преминаването на компаниите към дистанционен режим на работа на постоянна база.

Общо притеснение на работодателите е, че оставени без надзор служителите им ще се отпуснат и продуктивността ще намалее, сочи друго проучване, проведено от експерти от университетите в Кардиф и Саутхемптън.

Макар почти половината от анкетираните служители в проучването на Проспект да посочват, че софтуер за наблюдение би имал положително влияние върху производителността, почти толкова признават, че ефектът върху отношенията им с шефовете би бил негативен.

В момента компаниите трябва да информират служителите си, че са под наблюдение. Според експерти обаче разпоредбите ще трябва да бъдат осъвременени, за да се даде на служителите възможност за по-силно изразена позиция, както се изисква от европейското законодателство.

Подобни статии