Телецът - роден за лидер, но и за балама

Венера го превръща в разярен бик или послушен вол

Телецът е роден да бъде лидер, но със същия устрем може да се превърне и в най-големия балък. Все пак това е една от най-забележителните зодии, която няма как да подминеш.

Венера, направляващата планета на Телеца, му влияе по съвършено друг начин за разлика от Везните, които също управлява. Тук Венера е по-малко сложна и противоречива, леко се освобождава от всичко неземно, близо е до земята. Затова типичният Телец е топъл, другарски настроен, нежен и страстен човек, макар и да не го показва винаги. За постигане на целта си Телецът често използва сила. За него традиционно казват, че е солта на земята, той знае какво иска и упорито работи за него.

 

Любов

Телецът не може да устои на изкуството, музиката, но преди всичко го примамва красотата на човешкото тяло. Хората от тази зодия обикновено са страстни любовници. Астролозите често казват, че Скорпионът е противоположен знак на Телеца и е ненаситен партньор, но Телецът превъзхожда Скорпиона по своята ненаситност по време на полов акт. Основното различие между тях е, че интелектът заставя Скорпиона често да забравя половото си влечение, за да постигне успехи в някои други области. А Телецът разполага с такова енергийно излишество, че половият акт за него е по-скоро един вид успокоение.

Телецът е управляван от Четвърти дом на хороскопа, наричан често Дом на парите. Хората под знака на Телеца са материалистични, често се занимават с дела, носещи пари, но не приличат на властолюбците от Козирог. Те живеят с настоящето. Роби са на комфорта. Къщите им са оборудвани със съвременна техника, която облекчава живота им.

Всеизвестна е максимата, че Телецът е инат в живота и в частност в любовта. Но известно е също така, че правилата са за това да бъдат нарушавани и опровергавани. В леглото се смята, че най-силно си подхожда с Рак, Дева, Овен и Козирог.

 

Цена

Телците знаят цената на всичко, но при покупка преценяват коефициента на насладата от всеки предмет на разкоша. Венера, планетата на Телеца, му носи щастие и успехи. Прави Телеца привлекателен за приятели и любовници, придава му меко очарование, което притегля целия свят пред прага на дома му. Под влияние на Венера у него се проявява тенденция към самодоволство, с други думи — към мързел. Хората под този знак често казват: „Знам, че мога да постигна всичко само да поискам, но защо да се старая?“ И това не е хвалба. Телецът действително може да направи всичко, което поиска, но това се проявява често само в задоволството му от своите възможности, а не в радостта от извършването на някакви дела. И това качество се проявява без демонстрация на чувствата. Хората от тази зодия на практика не правят комплименти на своите възлюблени. Болшинството от Телците заменят тези поетични слова (те притежават поетични чувства, но се стесняват да говорят за тях) със скъпи подаръци.

 

Сили

Телецът обладава големи жизнени сили, но рядко ги разпилява за практични неща. Той иска да има парично покритие за изразходваните сили. Въобще всяко негово усилие е насочено към достигане на положителни цели и то трябва да се увенчае с някаква награда, иначе Телецът се огорчава и загубва интерес към работата. Нищо не може да възпрепятства Телеца, за да завърши започнатото. В действителност упоритостта често може да бъде сериозен недостатък, заплашващ кариерата на Телеца.

Тази зодия трудно разбира другите. Но като цяло е положителен знак. Той е дружелюбен, макар понякога и малко скучен със своята сдържаност и мълчаливост. Затова фразата мълчи като риба, в астрологично отношение може да бъде променена на: Мълчи като Телец.

Някои астролози казват, че Телците изпитват остра полова възбуда, когато говорят пред аудитория, тъй като нервните окончания в гърлото са свързани с органите от долната част на тялото, включително и половите органи. Затова често може да се чуе как Телецът си признава, че трябва да се въздържа от секс преди важно изказване.

Може да се твърди, че Телецът функционира на еднакво последователно равнище. Но запомнете: не се опитвайте да съборите бика от трона му, това ще има сериозни последствия.

Тъй като Телецът е управляван от астрологичния дом на парите, финансовите му дела силно влияят на половия му живот. Когато работата му не върви, сексът става за него убежище.

Мощен и надежден, Телец е първи, когато става дума за прибиране на плодовете на труда му. Представителите на зодията обичат всичко, което е добро и красиво, често са заобиколени от материални удоволствия. Хората, родени под знака Телец, са много чувствени. Стабилен и консервативен, Телец е сред най-надеждните знаци на зодиака.

Венера управлява действията му. Телецът може да бъде отличен готвач, артист и художник. Той е верен и не обича резки и нежелани промени, макари да ги предприема. Телец е най-надеждният знак на зодиака. Някои от представителите на зодията може да имат много консервативни възгледи за света, но всички са любители на парите и богатството.

Основни характеристики

Телец е вторият поред знак от зодиака и първият земен знак.

Направляващата му планета е Венера. Екзалтираща (най-силна в знака) е Луна. В изгнание са Плутон и Марс, а в падение е Уран.

Щастливо число: 6 и всички числа, делящи се на 6.

Силни дни: петък.

Астрологичен символ: Бик.

Астрологичен цвят: лимонов, бял, зелен и люляков.

Астрологичен камък: брилянт, опал, лунен камък.

 

В Шумер са започвали годината с него

Сега Телец е вторият зодиакален знак, но в Шумер и въобще в древна Месопотамия е бил първият. С него е започвала новата година.

Тогава с навлизането на Слънцето в съзвездие Телец се е падало пролетното равноденствие (сега е с началото на предишната зодия – Овен, около 22 март, а с времето оста на Земята спрямо съзвездията ще се измести още по-напред). Трябва да се уточни, че в днешно време не следва да се бърка зодиакалният знак с преминаването на Слънцето през съответното зодиакално съзвездие. В наши дни това се случва с Телец в интервала около 14 май до 19 юни, когато звездата минава през това съзвездие.

Традиционно Телец е съзвездието на Небесния бик. В Древността е свързвано с мита за Зевс, който отвлича красавицата Европа. От четирите елемента на съзиданието, зодията е подчинена на стихията на Земята.

В индийската астрология Телец се свързва с едно от проявленията на бог Шива, наречено Вришаба. То се свързва и със свещения бик Нанди, символизиращ и устремената към бога човешка душа.

В Древния Египет зодия Телец е символизирана от богинята на съдбата, любовта и небето Хатор (понякога и с Изида), изобразявана като жена с рога на крава и (издигащия се червен) слънчев диск между тях, покровителката на фараоните. В Древния Рим обаче зодия Телец е свързвана с Венера – богинята на любовта, красотата и парите, но и с Телус – богинята на земята. Тази зодия често се е свързвала и с Юнона (гръцката Хера), съпругата на върховния бог Юпитер (Зевс). От римски времена произхождат и съвременните схващания на западната астрология за тази зодия.

Парите му отиват

Телецът е приеман за знака, който умее сякаш с магнит да привлича парите.

По природа той е добронамерен, умее да се концентрира и лесно постига целите си. Идеите, които дава, отначало изглеждат незначителни, но скоро става ясно, че влияят в много по-широк мащаб. Телецът може убедително да измъкне парите от всеки джоб. Основни недостатъци на Телеца са безпричинен инат, безразличие и егоизъм. Губи позиции, когато се бави с решенията си и не използва момента. Освен това Телецът трудно свързва материалното и духовното, секса и емоциите.

Най-лош вариант: Скъперник, който се старае да изглежда щедър. Събира и трупа не това, което му трябва, а всичко, което може. Държи се като собственик. Властва над семейството си по най-брутален начин, макар че изглежда кротък и сговорчив. Не вярва на никого.

Влиянието на Венера и Луната прави Телците чувствителни и сантиментални, спокойни и дипломатични. Те са миролюбиви и търпеливи, стремят се да създават хармония и много често се съгласяват дори със ситуации, които никак не са им по вкуса, но внимавайте да не злоупотребите с търпението на Телеца. Не обичат разправиите и най-вече не обичат проявите на агресия, разчитат на чувствата си и наблюдават много дълго, преди да направят генерални умозаключения.

Телецът е материален, най-лесно му се отдава изграждането на кариера и натрупването на богатство. Обикновено, когато повтори няколко пъти желанието си, успява да го постигне.

Това е зодията на парите. Сякаш Телецът ги привлича с магнит. Това е зодията на бизнеса. Телец продължава с огромно постоянство, дори когато другите са се отказали. Финансовите му съвети са ценни. Той сякаш магически знае къде са парите и къде могат да бъдат направени и има способността да манипулира, за да постигне собствения си успех. Телците искат да живеят богато и се обграждат с красиви вещи и неща, като всичко се добавя в големия списък на разходите. Те няма да изхарчат всичките си пари и да позволят техният бизнес да се провали, защото ако го направят, тяхната сигурност и стабилност ще бъдат унищожени и това ще ги доведе до голям стрес.

Още по темата: зодии

Подобни статии