Тенис звезда обвини китайски лидер в изнасилване

Тенис звезда обвини китайски лидер в изнасилване

Снимка: ЕПА/БГНЕС Шуай Пън достигна до №1 в света на двойки и до №14 на сингъл.

Една от най-успешните китайски тенисистки Шуай Пън обвини в изнасилване бившия вицепремиер на Китай Чжан Гаоли.

В социалната мрежа Weibo полуфиналистката от US Open 2014 написа, че на два пъти политикът я принудил да прави секс с него.

Само минути по-късно съобщението бе изтрито, но веднага придоби огромна популярност в цял свят. В контролираното интернет пространство в Китай различни страници, посветени на достигалата до №1 в света на двойки, също спряха да се отварят, а блокирани бяха дори търсенията на думата „тенис“.

В поста си 35-годишната Пън разкри, че през 2011-а Чжан я поканил в дома си и я изнасилил, докато друг човек стоял и пазел на вратата на спалнята. В този период Чжан бил първи секретар на Китайската комунистическа партия. След това двамата дълго не се виждали, докато през 2018-а Гаоли, който бил в края на шестата си и последна година като вицепремиер, поканил Шуай да поиграят тенис с жена му вкъщи. Когато всички заедно се наобядвали, Пън отново била изнасилена от домакина си.

“Никога не съм се съгласявала доброволно (на секс – б.р.) и винаги плачех след нашите срещи. Ще кажа истината за теб, въпреки че не се боиш от нищо. Но дори аз да съм само яйце, което се удря в камък, все едно ще кажа истината“, завършва изповедта си Пън.

Според „Ню Йорк Таймс“ това е първият случай, в който висш китайски политик е обвинен в такова деяние. 75-годишният сега Чжан е женен за Кан Цзе, която била негова колежка, докато работел за нефтена компания. Двамата имат син, който е военен, и осиновена дъщеря.

На пресконференция говорител на китайското външно министерство заяви, че „не е чувал за този случай и това не е дипломатически въпрос“. Самата шампионка на двойки от „Уимбълдън“ и „Ролан Гарос“ подчерта, че големият проблем пред нея е, че няма доказателства, с които да потвърди думите си. “Винаги сте се страхували, че ще донеса нещо като диктофон, за да запиша доказателства или нещо такова... Няма аудиозапис, няма видеозапис, само моето изкривено, но много реално преживяване“, обяви Шуай, която е спечелила близо $10 млн. от наградни фондове в кариерата си.

 

 

Подобни статии