Тео Ушев с награда във Франция

Късометражният филм на Теодор Ушев "Физика на тъгата" по книгата на Георги Господинов спечели Кристал - най-голямата награда на фестивала в Анси.

Във фейсбук профила си той благодари за наградата и сподели:

"Във всяка професия има една награда или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците своя Нобел, журналистите - Пулицър, и т. н. В анимацията този връх е Голямата награда на фестивала в Анси. Или просто Кристалът на Анси. Това е нашият Еверест". Аниматорът, който от години живее и работи в Канада, посвети наградата на своя баща, който не успял да изгледа филма.

„Тази награда посвещавам на моя баща, който не успя да види този филм. Но, който присъства осезателно в него, както ще присъства винаги във всичко, което правя“.

Подобни статии

 • Напусна ни легендата Енио Мориконе

  Напусна ни легендата Енио Мориконе

  Великият композитор Енио Мориконе ни напусна на 91-годишна възраст. Той си е отишъл днес сутринта в клиника в Рим заради усложнения, след като преди няколко дни е паднал и е счупил бедрена кост.

  77
 • Продават две къщи на Шон Конъри, в едната е сниман филм за Джеймс Бонд

  Продават две къщи на Шон Конъри, в едната е сниман филм за Джеймс Бонд

  Когато Шон Конъри бе на върха на славата си като изпълнител на ролята на най-прочутия таен агент, шотландският актьор се наслаждаваше на хубавите неща в живота също като Джеймс Бонд, вкл. две луксозни къщи в Ирландия и Франция. Днес и двете се предлагат за продан едновременно, предаде в. „Айриш индипендънт“.

  85
 • Биляна Петринска и любовта на музите (СНИМКИ)

  Биляна Петринска и любовта на музите (СНИМКИ)

  Красивата актриса замесена в три любовни истории из живота на Вазов

  Съвсем скоро на сцената тя ще даде душа и плът на три от големите любови в живота на Иван Вазов - туркинята Зихра, рускинята Вера и тайнствената Тамара. Първата е била дълбоко скрита връзка в интимното задкулисие на поета, на втората властната му майка не го е „дала“, а третата е мистериозна вдъхновителка с неизяснена и до днес самоличност... Такава - разнолика, ще е тя в най-новия спектакъл на Народния театър „О, ти, която и да си...“, чиито премиерни представления ще са на 7, 8 и 9 юли.

  89