Терапия с антитела на "АстраЗенека" предотвратява развитие на Ковид-19 при клинични тестове

Нова терапия с антитела, разработена от компанията "АстраЗенека", намалява риска от проява на симптоми на Ковид-19 при 77 на сто от случаите при проведени клинични тестове в последен етап, съобщи Ройтерс.

От компанията обявиха, че 75 на сто от участвалите в тестовете на терапията - комбинация от два типа антитела, открити от Медицинския център на университета "Вандербилт", са страдали от хронични заболявания, като част от тях са проявили по-слаб имунен отговор след ваксиниране.
Подобни терапии с класа лекарства, известни като моноклонални антитела, се разработват от компаниите "Редженерон", "Ели Лили", "ГлаксоСмитКлайн" в партньорство с "Вир".
Компанията "АстраЗенека" е първата, която съобщава положителни данни за превенция на инфекцията от тестове.
Изпълнителният директор на компанията Мени Пангалос съобщи, че резултатите от тестовете са снети три месеца, след като си били инжектирани антителата и че проследяването ще продължи до 15 месеца, като компанията очаква положителни резултати за едногодишна защита с препарата.
Английско-шведската компания разработи заедно с Окфордския университет ваксината срещу новия коронавирус "Вакзеврия", чието приложение в много страни бе забавено или спряно заради редки случаи на образуване на кръвни съсиреци.
Хората на имуносупресия заради трансплантация на органи или онкологични заболявания са около 2 на сто от населението по света и биха могли да бъдат основен потребител на новата терапия. Военноморските сили по време на мисия също биха могли да се възползват от нея, каза Пангалос.
Той поясни, че компанията ще кандидатства за одобрение на терапията на големите пазари преди края на годината и че дотогава ще могат да бъдат произведени между един и два милиона дози.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии