Тераса на Витоша и автомат за шишета в битка за гласове

Софиянци избират проекти за 1,5 млн. лева

Изграждането на панорамна площадка на Копитото би струвало 1 млн. лева.

Дали София ще се сдобие с автомат за пластмасови бутилки, панорамна тераса на Копитото, асансьор, свързващ бул. „Дондуков“ и ул. „Московска“ или друг предлаган от граждани обект ще стане ясно довечера.

Днес изтича срокът, в който всеки може да гласува за предпочитан от него проект за облагородяване на градската среда в столицата. Предложенията, събрали най-голям вот, ще бъдат реализирани догодина, за което ще се отпуснат 1,5 млн. лева от бюджета на Столична община.

До момента в онлайн гласуването на страницата на общината са се включили хиляди потребители. Всеки може да даде гласа си само веднъж и само за един от предлаганите 39 проекта. Удостоверяването става с код, който гласуващият получава чрез СМС. От кметството не разкриват какъв е резултатът от вота до момента, за да не повлияе това на избора на гражданите. Причината е, че ако разбере кои проекти водят, потребителят може да се преориентира към някои от тях, а не към този, който първоначално си е харесал. Реализирани ще бъдат проектите, събрали най-много гласове, чиято обща стойност се побира в рамките на бюджета от 1,5 млн. лева.

Самите проекти са много разнородни и като стойност, като замисъл. Едно от предложенията, предизвикало най-много коментари – за изграждане на панорамна площадка на Копитото с изглед към София, е оценен за 1 млн. лева. То е направено от Природен парк „Витоша“. Друга любопитна идея - за атракционен хелиев балон, пък е с нулева стойност. Монтирането на автомат, който пуска билетче за градския транспорт в замяна на пластмасови отпадъци, пък струва 15 000 лева. Авторът на проекта обаче има идея в бъдеще той да се разширява с повече такива автомати в различни части на столицата. Идеята е хората да бъдат стимулирани да събират и изхвърлят пластмаса и найлон и в същото време да ползват градския транспорт. Половин милион лева пък би струвало изграждането на асансьор с панорамна тераса на ул. „Будапеща“, който да свързва бул. „Дондуков“ с ул. „Московска“.

Подобни статии