Тихомир Тошев, кредитен консултант: Не дръжте парите си в една кошница

Инвестирайте във фондове и застраховки, но имайте подръка и определена сума в банка

Тихомир Тошев е роден през 1974 г. Магистър по информационни управляващи технологии със специалност „Инженерна икономика и мениджмънт“. Повече от 16 г. се занимава с финансово и кредитно консултиране. Управител на КредитЦентър и оценител на недвижими имоти.

Цените на имотите ще растат заради голямото търсене и поскъпването на строителните материали, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

- Г-н Тошев, няколко големи банки обявиха, че спират да приемат депозити на граждани. Те са пълни с пари и повече не са им нужни. Какви са алтернативите хората да вложат парите си?

- Взаимните фондове са може би един от най-достъпните инструменти на Запад като алтернатива на депозитите. Интересът към тях през последните години и в България нараства значително. Но въпреки това голяма част от хората не ги познават като алтернатива и малко страхливо подхождат към тях. Аз смятам обаче, че голяма част от спестяванията на българите ще си останат в банковата система, въпреки че не носят доходност, дори губят част от стойността си, било то от инфлацията, било от таксите по разплащателните сметки. Но за българите ще продължи да бъде водеща тази сигурност, която им дава това парите да им бъдат в банка, това, че се гарантират до 100 хиляди евро. По отношение на взаимните фондове трябва да са ясни няколко неща. Първо, парите в тези фондове не са гарантирани. Това е инвестиция. Взаимните фондове управляват вашите пари и ги инвестират в облигации, в ДЦК, в имоти, в различни инвестиционни инструменти с цел да осигурят доходност. Има нискорискови, при които вероятността да загубите част от парите си е почти нулева. Но те носят и по-ниска доходност, обикновено в рамките на 2-5%. Има фондове, които са малко по-рискови, където доходността може да достигне 5, 10, 15%. Но винаги трябва да се знае, че колкото може да получите като доходност, има и риск да загубите толкова.
- Какви са рисковете?
- Ако на пазара се случи нещо много сериозно като световната финансова криза. Появата на COVID в началото също се отрази в спад на стойността на дяловете в такива фондове. Но няколко месеца след това те се възстановиха и пак излизат на печалба.
- Какъв съвет ще дадете на хората?
- Моят съвет е хората да попрочетат малко повече за самите фондове и да ги пробват с неголеми суми. Повечето хора, които искат да опитат, инвестират най-често между 1000 и 5000 лв. Хубаво е да наблюдават половин-една година и да видят какво се случва с парите им. И естествено, да не пропускаме да повторим отново златното правило: „Никога не слагай всички яйца в една кошница“. Най-добре е да разпределите спестяванията си в различни инструменти. Да си имате едни пари в банката на разположение, които да са ви достъпни във всеки един момент. Естествено, хора с големи спестявания могат да купят имот, който да дадат под наем и който във времето да увеличава стойността си.
- Какви са другите алтернативи за инвестиране?
- Естествено, хората с големи състояния ще продължат да инвестират в имоти. Инвестициите в имоти в момента също са един от двигателите на голямото търсене.
- Как се движи имотният пазар в момента?
- След края на първия локдаун видяхме засилващ се интерес към покупка на жилище. Причините бяха няколко. Първо, че очакванията пандемията да доведе до сериозна икономическа криза всъщност не се сбъднаха. Засегнати бяха само определени сектори. Но другите продължиха да работят в условията на пандемия. Някои запазиха резултатите отпреди това, други дори ги увеличиха. Всичко това накара хората, които са планирали покупка на жилище, да излязат на пазара и да продължат търсенето.
- Какви са тенденциите?
- Забелязахме като тенденция търсене на по-големи апартаменти, на къщи в хубавите квартали на големите градове и в по-малки населени места до 30-40 км от големите градове. От друга страна, банките запазиха лихвите ниски. Към момента оформиха лихви от 2,5 до 3,9% на ипотечните кредити.
- А каква е тенденцията при цените на имотите?
- Ако гледаме последното тримесечие, ще видим между 5 и 7% ръст на цените на имотите в големите градове. В по-малките градове той е по-скоро от 2 до 5% процента. Търсенето продължава да е много високо. Няколко пъти над предлагането, което ни кара да очакваме, че този ръст на цените на имотите ще продължи и през следващите месеци. Като трябва да вземем предвид и това, че пандемията доведе до сериозно поскъпване на голяма част от строителните материали. Така че и цената на строителството също се покачва.
- С колко?
- Някои от материалите поскъпнаха с 30 до 50%, което е доста сериозно.
- Нека се върнем на въпроса какви са алтернативите на банковия депозит. Застраховки и пенсионен фонд за какви потребители са подходящи?
- Застраховките „Живот“ със спестовен характер през следващите 1-2 г. ще наберат по-голяма популярност. Защото те всъщност работят на принципа на взаимния фонд. Но тук има допълнително покритие в посока живота на застрахования. Така че застраховките „Живот“ със спестовен характер и допълнителното пенсионно осигуряване са инструментите, които българинът ще става все по-смел да пробва.
- Но подходящи ли са тези инструменти за хора в по-напреднала възраст?
- Със сигурност взаимен фонд или дори да държат парите си в банка на обикновена разплащателна сметка за тях е по-добрият вариант. Възрастните хора са преживели след демокрацията няколко случая на обезценка на парите, доста финансови пирамиди имаше, затова и те са доста предпазливи. Аз не съм голям оптимист, че те ще са от хората, които активно ще инвестират. При взаимните фондове има интерес основно от младите хора, образованите, с добра професия и доходи. Възрастните хора по-скоро няма да са смели в това. Но те могат да се доверят на синове, дъщери, внуци, които да ги посъветват как да вложат парите си. Няма ограничение във възрастта за инвестициите. Взаимните фондове също се онаследяват, тоест те няма шанс да си загубят парите.
- Какви са плюсовете и минусите им спрямо депозита?
- От взаимен фонд също можеш всеки момент да изтеглиш парите си. Това е операция в рамките на няколко часа. Продаваш дяловете си и си взимаш сумата. Естествено, ако си избрал малко по-рисков фонд, при който доходността може да е по-висока, но се колебае, в определени моменти може да не е изгодно да се изтеглиш, защото може да изгубиш част от парите си. Трябва да се знае, че когато искате да излезете, е много важно в какъв момент правите това. В момента, когато имате хубава доходност, няма никакъв проблем. Но при криза, когато има спад на цените на акциите и дяловете, тогава може да се окаже например, че вие сте инвестирали 10 000 лв., но ако излезете точно в този момент, ще излезете със 7000 и ще загубите 3000. Така че на тези фондове трябва да се гледа като по-дългосрочна инвестиция. Хората, които инвестират в тях, го правят със съзнанието, че тези пари няма да им трябват в един хоризонт в следващите 3 г. Най-добрата доходност и защита е, когато инвестирате парите за по-дълъг период, минимум 2-4 г. А по-дългосрочните инвестиции носят още по-голяма доходност.
- Застраховката „Живот“ със спестовен характер също е по-дългосрочна инвестиция, защото, ако човек я прекрати предсрочно, също губи част от внесените пари.
- Застраховките „Живот“ със спестовен характер също няма смисъл да се правят за по-малко от 10 г. Обикновено в първите 1 до 5 г. има някаква санкция, ако искате да я прекратите. Може да загубите между 20 и 30% от парите, които сте внесли. Тези застраховки се правят обикновено в две посоки – когато се появи дете в семейството, родителите почват да внасят, докато то навърши пълнолетие. И след 18 г. обикновено има натрупана доста сериозна сума, която може да послужи за обучение на детето в чужбина или да му се даде някакъв старт в живота. Другата посока, заради която се правят застраховки „Живот“ със спестовен характер, е да се осигурят едни добри старини. Хората внасят 10, 15, 20 г. и когато се пенсионират, вече се е натрупала една доста сериозна сума.
- Златото алтернатива ли е на депозитите и кога е подходящо като инвестиция, която да направим?
- Златото е един от най-използваните инвестиционни инструменти от хиляди години. За него трябва да знаем също, че цената му варира в зависимост от ситуацията. Когато има криза, цената на златото се покачва. Когато пазарът върви добре, цената му пада. Така че при него също може да го купите на една цена и когато искате да излезете от инвестицията, да се окаже, че трябва да го продадете на по-ниска. Златото е инструмент, който много често се използва, но също трябва да се познава и да се управлява разумно.

Подобни статии