Тираджията от касапницата на Лесово иска свобода

Обвинява държавата, че не е осигурила условия за безопасно спиране на камионите

Снимка: Булфото Октавиан Бетиан при довеждането му пред съда в Ямбол.

Осъденият на 6 години затвор заради зловеща катастрофа с трима загинали и 12 ранени по пътя за ГКПП Лесово на 8 октомври м.г. молдовски гражданин иска да бъде освободен.

Трагичният инцидент стана рано сутринта (05,33 часа). В задницата на останалия близо 7 часа неподвижен на пътното платно ТИР със спящ вътре водач се удря челно микробус „Ивеко“ със сливенска регистрация. В него пътуват български туристи, отиващи на пазар в Турция. Вследствие на удара на място загиват 59-годишният водач Делян Арсов и двама от общо 19-те пътници, жени на по 56 и 53 години. В самото начало на разследването е било установено, че спящият в кабината 51-годишен Октавиан Бетиан е употребил алкохол, но количеството (0,34 промила) е под минимално наказуемото от закона. Водачът на микробуса пък натиснал сериозно педала за газта и преди удара е карал с 99 км/ч при разрешени на мястото 80 км/ч.

На първоинстанционното заседание в ямболския окръжен съд на 19 януари т.г. молдовецът се съгласи то да бъде гледано по съкратената процедура, като призна събраните факти и обстоятелства и това му донесе осъдителна 6-годишна присъда при общ режим на изтърпяване. Съдът реши, че през следващите 8 години Бетиан няма да има право да сяда зад волана.

Няколко месеца по-късно адвокатът на молдовеца поиска клиентът му или да бъде изцяло оправдан по първоначално повдигнатите му обвинения или в краен случай да бъде осъден условно. Аргументите на защитата са, че камионът на Бетиан не е бил единствен в дългата колона, чакаща да преминат през граничния пункт, дори когато е останал сам, това не е представлявало пречка да бъде заобиколен. Фактът, че липсвали задължителните светещи триъгълници, които да предупреждават останалите водачи на пътното платно, се „заобикаля“ с наличието на изправни „стопове“. Вина за трагедията според адвокатската пледоария от 4 октомври пред бургаския апелативен съд имал и загиналият на място шофьор на микробуса, който малко преди сблъсъка водел оживени разговори с пътниците и натискал педала на газта.

В обясненията си пред апелативните съдии молдовецът заявява в прав текст: „Уважаеми съдии, аз нямах намерение да спра там автомобила, нямах такава необходимост. Умишлено ме заставиха там да спра. Това шосе не позволява да има колона, около 5, най-много 10 коли да бъдат на това шосе. Там нито осветление има. Аз никога не спирам камиона, колата на неосветени места. Като че ли е оставено там тъмно за бандитите, защото там могат да ни ограбят, могат всичко да свършат с нас в тъмното… Дотогава 5000 км бях пътувал, докато стигна, и неумишлено заспах. Аз преминах няколко граници – и навсякъде има колона и полиция… Самото шосе там позволява, има за камиони, за автобуси и за коли, както трябва да бъде. Аз не съм искал да заспя, но аз заспах, без да искам там, но иначе аз си имам и легло. Аз не съм паркирал колата там. Аз просто спрях и понеже 5000 км карах и заспах. Не знам това шосе за кого е, за бандити ли, за талибани ли. Няма нито един орган на полицията, нито осветление, не знам защо ямболските власти така са го оставили…“.

Представителят на апелативната прокуратура в Бургас е категоричен, че съдът в Ямбол си е свършил работата и е отчел всички факти и обстоятелства и че няма причини присъдата да бъде намалена и още по-малко водачът да бъде или пуснат на свобода с условно наказание. Проследили хода на съдебното заседание на първа инстанция са категорични, че и там защитата на молдовеца е заявила същите аргументи за „невинността“ на клиента си. На практика не се сочи нищо ново, въпреки че в Бургас пледира друг адвокат, коментират юристи, добре запознати с обстановката. Те обаче не крият, че водещият към ГКПП –Лесово главен път І-7 е много далеко от представите за международно шосе и че на практика каращите по него водачи на тирове често са принудени да спират в дълги колони без елементарни условия за почивка или изчакване.

Очаква се съставът на бургаския апелативен съд, заседавал по делото на Октавиан Бетиан, да се произнесе в законовия 2-месечен срок, какво ще бъде решението му на този етап юристите не се ангажират да прогнозират. Никой не се наема да прогнозира и дали и кога отговорните за състоянието на път І-7 към южната граница ще се погрижат за подобряването му.

Мястото е подгизнало от кръв

По същото трасе към граничния пункт са регистрирани множество тежки произшествия. Последното е в 8,30 часа на 13 октомври край Елхово. Там турски ТИР, шофиран от 60-годишния Джемил Кабебчъ, буквално помете джип „Мерцедес“ с италианска регистрация, при което загина 6-месечно момиченце. С тежки наранявания и с опасност за живота в сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ са настанени 38-годишната майка на жертвата Георгиана Стефан и братчето Давид на 2 години и половина. С тежки наранявания е и шофьорът на камиона Мехмет М.

Подобни статии

 • Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Правосъдният министър Иван Демерджиев: Има разнопосочна практика при разпределението на делата

  Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки от органите на съдебната власт, а в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки. Това обстоятелство налага практиката да бъде унифицирана и приведена в съответствие със законовите изисквания. Това се сочи в писмо на министъра на правосъдието Иван Демерджиев до Висшия съдебен съвет (ВСС), председателите на върховните съдилища, главния прокурор, председателите на апелативните съдилища, на Апелативния наказателен съд, на Софийския градски съд и на Софийския районен съд.

  73
 • Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Лаура Кьовеши поиска още информация за делегираните прокурори в България

  Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за двамата делегирани прокурори в България, чиято съдба предстои да бъде решена. Тя каза това на брифинг от Словения, където беше на посещение, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

  113