Тлъстите лъжи на един слаб трол за Делян Пеевски

Ивайло Мирчев осветява схемите на "АРГО"

Намърдал се в компанията на Христо Иванов (Бойкикев), един трол с дебелашка визия и дебелашки лъжи трови публичното пространство с непрестанни лъжи. В последните няколко седмици тролът от „Дай, България” Иво Мирчев, представящ се за IT специалист, изпълнява норматив. Основният му ангажимент, когато не пази сянка на шефа си Христо Иванов (Бойкикев), е да хвърля с голямата лопата лъжи за депутата и издател на „Телеграф медиа” Делян Пеевски.

 

Поредният опит за провокация на Иво Мирчев е зле скалъпена инсинуация по повод на публикация на „Правен сайт”, отразена и в други медии. Скандалното в случая е, че покрай нескопосан колаж, закърпен набързо от верния трол с бели конци, се пробутва тезата за медийна империя на Пеевски. След като именно кръга „Капитал”, към който въпросният трол се е закрепил като кърлеж, отговаря на всички критерии за медийна империя.

Опитите на кръга „Капитал" за арогантна подмяна на факти и обстоятелства, с надеждата да спечелят дивидент, политически или икономически, за менторите си Иво Прокопиев и Иван Костов, датират от години.

Олигархът-издател Прокопиев официално притежава един седмичник с повехнала слава – „Капитал”, и фалиралия бивш всекидневник „Дневник”, трансформиран в сайт. На малкия си пръст обаче Прокопиев върти още една дузина сайтове, сред които българската секция на „Свободна Европа”, формално ръководена от бившия кадър на „Капитал” Иван Бедров, „Медиапул” на Стояна Георгиева, „Клуб Z” на колегата му олигарх Огнян Донев, „За истината”, „Тоест”, „Либерта” и още, и още. Към това се добавя и овладяването на ефира от мейнстрийма в пълен синхрон с повелите на „АРГО гейт”. Нека припомним.

Преди Великден 2017 г. изтекоха няколко стенограми, от които стана пределно ясно, че Прокопиев контролира големите телевизии. На скандалната среща през 2016 г. Иво Прокопиев, Христо Иванов, Радан Кънев, Светослав Малинов, Иван Бедров, Константин Павлов-Комитата, Антоанета Цонева, Трайчо Трайков, Гроздан Караджов още 20-ина техни хора обсъждат мейнстрийма на новата си бригада. Сред обсъжданите теми са създаването на партия „Да, България“ на Христо Иванов,  името на кандидат-президента на Реформаторския блок, както и облагите, които биха получили участниците в заверата, ако тя успее. Стенограмите се базират на записки на двама представители от „Протестна мрежа“, които, подобно на трола Мирчев сега, са сглобили текста и след това са го изпратили до останалите членове на кръга АГРО чрез едноименната затворена група в социалната мрежа „Фейсбук“.

Мотивът за сглобяването на протоколите от разговорите е, че Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Радан Кънев смятали, че мислите им трябвало да стигнат до близките им политици, журналисти, шефове на НПО и лидери на групи за уличен натиск.

Дори след този позорен факт подопечните на олигарха НПО-та и организацийки продължиха най-безсрамно да тиражират лъжите за медиен монопол от страна на Пеевски, да пробутват смехотворната си класацийка за свобода на словото и да прехвърлят проблемите на журналистиката от болната върху здравата глава. От години е ясно, че болните амбиции на олигарха Прокопиев да овладее всички медии, за да прокарва през тях собствените си интереси, се сблъскаха със сериозен проблем. На олигарха Прокопиев не му понася истината, че цялата му гигантска медийна империя от лъжливи грантаджийски сайтове и блогъри не може да се мери с „Телеграф медиа”. За сведение на тъпите, но упорити тролове на кръга „Капитал” и Бойкикев, „Телеграф медиа” - това са „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „Меридиан мач”, англоезичния „Юропост” и агенция „Монитор”. Не им излизат сметките на лъжците, нали? Но ако искат, можем заедно да изброим всички издания, гравитиращи около олигарха Прокопиев и ортаците му Цветан Василев, Огнян Донев и Сашо Дончев и да си поговорим пак за медиен монопол.

Скандалното в случая е, че лъжите на трола бяха веднага разпръснати от сайта „Фрогнюз“ на агент Академик на ДС. Създателят на жабешкия сайт Огнян Стефанов се е присламчил към мейнстриима на подсъдимия олигарх Прокопиев, а колегите му агенти от тоталитарните тайни служби с охота създават фалшиви новини, за да се докарат пред бегълците от закона Цветан Василев и Васил Божков. И разбира се, да получат по някой транш.

Скандално е, че в съботната си порция от дебели лъжи слабият (умствено) трол на Бойкикев – Иво Мирчев, не казва нищо за акцията на спецпрокуратурата, при която на един от обискираните адреси в кв. „Симеоново“ бяха открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник“, „Frognews“, „Гласове“, „Topnovini“, „Press TV“ и „Liberta”. Не работи ли точно по този начин пропагандната машина на Прокопиев и Бойкикев – пуска опорка и тя буквално се репликира в цялата медийна империя на кръга „Капитал”. Това именно е общност на интереси и ресурси, Мирчев, имаш право! Ако успееш да погледнеш под корема си ще видиш, че територията, която препикаваш, е мейнстрийма на господарите ти.

Още по темата: Фалшиви новини

Подобни статии

 • Джамбазки: Неприемливо е български граждани да се ангажират с антибългарска политика

  Джамбазки: Неприемливо е български граждани да се ангажират с антибългарска политика

  "Когато говорим за вътрешна отбрана, трябва да обърнем внимание и на много важен аспект. Това е така наречената информационна война срещу държавите-членки на Северноатлантическия договор. България отново в момента е потърпевша от такова информационно нападение в социалните мрежи, извършено от служби и организации, които аз лично свързвам с дълбоката държава в Република Северна Македония, с Белград и, разбира се, с фабриката за фалшиви новини в Санкт Петербург." Това каза заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки по време на международната конференция "Европа и новите глобални заплахи".

  497
 • Триумвиратът на боклука сее лъжи за Делян Пеевски

  Триумвиратът на боклука сее лъжи за Делян Пеевски

  Бобокови заливат обществото с фалшиви новини, за да перат имиджа си и да се правят на жертви

  Един триумвират се опитва да държи в плен България. Триумвиратът на олигарси, обслужвани от поръчкови журналисти и фалшиви новини. Триумвират от хора, натрупали имането си на гърба на гражданите на държавата благодарение на корупция и обществен боклук. А сега, опитващи се да държат същата тази държава и нейните граждани в блатото на собствените си пороци и лъжи, разпространявани като псевдо новини, за да продължат да трупат милиони, паразитирайки върху всички нас.

  577
 • В Хърватия правят музей на фалшивите новини

  В Хърватия правят музей на фалшивите новини

  Този месец в Хърватия ще започне работа музей на фалшивите новини, който в първата фаза ще действа като уебсайт, съдържащ мнения на изтъкнати журналисти и учени, база данни за фалшиви новини и инструменти за повишаване на медийната грамотност и критичното мислене, както и за разпознаване и борба с фалшивите новини, предаде агенция Хина.

  893