Токио се стяга за олимпиада при пандемия

Изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто разкри за какво се готви Токио.

Организаторите на олимпиадата в Токио се готвят да бъдат домакини на игрите през следващата година дори ако глобалната пандемия от коронавирус не е намаляла съществено. Това разкри изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто.

Олимпийските игри в Токио трябваше да бъдат открити утре, но бяха отложени до 2021 година заради пандемията.
Муто каза, че макар организаторите да се надяват заплахата, причинена от вируса, да намалее, никой не знае каква ще бъде ситуацията, когато Игрите започнат на 23 юли 2021-а.
Организаторите предполагат, че коронавирусът ще остане основен проблем.
"За нас е доста трудно да очакваме, че коронавирусната пандемия ще бъде овладяна. Но ако можем да проведем Игрите в Токио, Токио може да бъде модел за подражание за следващите олимпийски игри или други международни събития", каза Муто.
Той добави, че се надява Токио 2020 да бъде еталон за един пост-пандемичен свят.
"С успешното провеждане на Игрите силно се надяваме, че може да се създаде наследство, което ще остане в историята на човечеството", добави Муто.

Днес става точно една година до церемонията по откриването на олимпиадата - на 23 юли 2021 година.
"Наистина трябва да избягваме да организираме голяма екстравагантност по време на този тревожен и мрачен момент", заяви президентът на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори.
Много хора в японската столица може да не са в настроение да празнуват, тъй като губернаторът Юрико Койке призова 14-те милиона жители да се въздържат от несъществени, неотложни пътувания през префектури на фона на масивен скок на заразените с коронавирус от началото на юли.
Освен това проучване през уикенда на агенция "Киодо" показа, че само 23,9 на сто от обществеността иска Игрите да се проведат следващото лято.

Подобни статии