Токът и парното поскъпват през зимата

Поскъпването на сертификатите за парниковите емисии (СО2) за декември 2021 г., които нарастват непрекъснато и вече успяха да стигнат, макар и за кратко до ниво от 54 евро за тон вече тревожат участниците на пазара, пише dir.bg. Сайтът уточнява, че вчера цената им достигна 54,83 евро за тон, а днес слезе леко до 53,71 евро за тон.

От декември досега в Европа въглеродните емисии (Carbon Emission Allowances (EUA), които от декември досега са поскъпнали двойно. Скокът увеличава търсенето на екологични горива като природният газ. Мощностите за производство на ток и топлоенергия трябва да купуват по-малко парникови емисии. По тази причина и заради очакванията за икономическо възстановяване след пандемията на газовите хъбове в Европа цената газа също върви нагоре. Допълнителен стимул за поскъпването на метана е и фактът, че доставките на руски газ за Европейския съюз, са на едно от най-ниските си нива от началото на месец май. Едновременно с това са намалели и доставките на втечнен природен газ през май спрямо април за северозападните терминали (за LNG) - Великобритания, Белгия, Нидерландия, френския Дюнкерк и на други места.

В допълнение, според данните на платформата AGSI, през която се проследява нивото на запасите в европейските газови хранилища, нивото на запълване тече много бавно. Например за газов ден 11 май нивото на запълване е до 31,63 % или 352.6242 TWh.

Повишението на цените на въглеродните емисии се пренесе не само на газовите пазари в Европа, но и в България. В началото на годината цената на природния газ, търгуван на българската газова борса "Газов хъб Балкан" беше малко над 25 лв. за MWh. В четвъртък, 13 май, към 14 часа цената на синьото гориво с ден за доставка 14 май се насочва към двоен скок - 44,99 лева за MWh.

Подобни статии