Тома Биков: Не е работа на НС да решава за оставката на Гешев

Съдебна реформа не се прави с декларации, каза депутатът от ГЕРБ

Съдебна реформа не се прави с декларация, а със законопроекти. Не сме видели такива от управляващата коалиция до момента. Това заяви депутатът Тома Биков от ГЕРБ-СДС в изявление в кулоарите на парламента относно декларацията на четворната коалиция, с която тя поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Биков обяви, че от парламентарната група са склонни да участват в разговори за съдебна реформа, ако те решават системни проблеми. По негови думи те се целят да махнат едните хора и да сложат свои. Едно от условията на ГЕРБ за подкрепа на техни бъдещи законопроекти е отстраняването на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи, заяви депутатът.

Той разкритикува и начина, по който е написана декларацията, като според него нищо не се е разбрало от нея. "Ако искат другият път да ни се обадят, можем да им помогнем да си я напишат, а закон се пише по-трудно от декларация, бъдете сигурни", каза Биков. Той намекна, че за подобна декларация се знае от седмици и допусна, че за законопроекта би им трябвало година, за да го подготвят. По отношение на посоченото по време на изявлението на Андрей Гюров от ПП, че никой не е разследвал "необяснимите богатства в резиденцията на бившия премиер", Биков заяви, че необясними богатства имало само в арабските приказки.

На въпрос дали главният прокурор трябва да подаде оставка, Биков заяви, че това не е работа на НС да решава, също както няма как главният прокурор да определи кой да е шеф на НС.

По отношение на заявеното от Иван Гешев, че днешната декларация е кризисен пиар на правителството, депутатът от ГЕРБ заяви, че такъв им трябва, тъй като са потънали в проблеми, които продължават да не се решават. "Включително и вчера взимането на каквото и да е решение относно шефа на КЕВР. Днес изтича срока на временната комисия която направи анализ на КЕВР, такъв не е направен", допълни Биков. По думите му коалиционното мнозинство си пречи само и няма да постигне нищо.

Относно днешния избор на шеф на ВКС, за която позиция има само един кандидат, депутатът коментира, че явно при определени случаи да има един кандидат е приемливо, а при други не е. "Имаме си хора, които казват кое е морално и кое е почтено", заяви иронично Биков по адрес на ПП, които по време на предизборната си кампания правиха заявки за обединение на почтените и честните.

Именно затова, че Иван Гешев беше единствен кандидат за поста си на главен прокурор, пък бяха критиките на участниците в коалицията по време на предизборните им кампании. Това беше и една от причините за многобройните протести срещу Гешев.

Подобни статии