Тома Биков: Всяко усилие в борбата с фалшивите новини си струва, стига да е ефективно

Проблемът не е само в България, навсякъде има сайтове за фалшиви новини. Всяко усилие в тази посока си струва, стига да е ефективно. Така Тома Биков /ГЕРБ-СДС/ коментира пред журналисти законопроекта на "Има такъв народ" за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и достачвиците на медийни услуги.

С измененията се предлага да се регламентира отговорността за анонимни публикации и финансирането с публични средства на доставчиците на медийни услуги.
Винаги съществува риск в тези закони, които целят да спрат фалшивите новини, да навредят на т.нар. бели медии, коментира Биков. Той посочи, че в предишния парламент е имал предложение това въобще да не се урежда в закон, свързан с медиите, защото тези сайтове за фалшиви новини не са медии. Тогава мислехме как да го вмъкнем в закона за киберсигурност, добави депутатът.
Тома Биков коментира, че не е запознат със законопроекта на ИТН в детайли. Според него трябва да се види първо как се носи отговорност, какъв е начинът за санкциониране и какви са санкциите, пречат ли на "белите" сайтове. Според него това е много дълъг дебат, за който не е ясно изобщо дали ще има време в този парламент. Добра идея е да се мисли по този въпрос много сериозно и това само една партия трудно ще го измисли, коментира Биков.
Относно предложението да се ограничи възможността за финансиране на медиите с публични средства в размер до 5 процента от оборота, Тома Биков коментира, че трябва да се види как това ще се отрази на медийния пазар. В тази криза и особено за регионалните и печатните медии, това би било вероятно много тежък удар. Вероятно и за всички медии, българските медии не са чак толкова капитализирани в голямата си част, каза той. По думите му, това практически е свиване на медийния пазар по някакъв начин и възможността те да имат някакво друго финансиране. Знам и там аргумента, че ще станат зависими от правителство което и да е то. Има го и този риск, добави той.

Подобни статии