Томислав Дончев: Още не сме решили за кредитите от ЕС

„Не е задължително да се ползва кредитният ресурс от Европа, това е възможност при много изгони условя – много ниски лихвени равнища. България не е взела решение дали, кога и ако ще ползва заемен ресурс“. Това заяви пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев, а повод за коментара му е националният план за възстановяване, който той представи преди дни.

„Досега сме представили първоначално предложение за плана как да се използва частта за безвъзмездно финансиране“, коментира Дончев.

По думите му проектът на плана ще бъде подложен на широко обсъждане, като това ще стане не само в Тристранката със синдикати и работодатели, а заедно и с всички заинтересовани браншове и гилдии.

Амбицията е това да стане за 2 месеца, а окончателният вариант да е готов до края на годината.

Той напомни, че ще имаме право на малко над 12 млрд. лева финансиране и до 9 млрд.лева кредит , но към тях ще са и финансирането по останалите европрограми, включени в многогодишната финансова рамка.

„Тези 12 млрд. лева са само част от мерките, които ще бъдат прилагани в следващите години в България. Сумата, която ще бъде на наше разположение до 2030 г., е 50 млрд. лева. Този план е само един от инструментите и той трябва да бъде разглеждан с всички останали“, каза още вицепремиерът.

Ще има 18 млрд. лева по кохезионната политика, около 10 млрд.лева за директни плащания и други, 1,3 млрд. лева за бързи мерки срещу пандемията и икономическата криза, 2,3 млрд. лева за т.нар „Справедлив преход“.. Според него само преди седмица сме представили пред ЕС подобрена версия на европрограмите и очаква България да е сред първите държави с одобрени програми.

По думите му повечето публични сектори трябва да са обект на перманентно реформиране. Той даде да се разбере, че планът за възстановяване предвижда реформи в редица в редица сфери - образование, социална сфери, либерализация на пазара на енергия. По думите му се предвижда финансиране на иновациите и научно-развойната дейност, като списъкът ще бъде разширяван. „Българската икономика все повече трябва да е базирана върху знанието“, коментира Дончев.

Накрая напомни и, че ще се възстанови програмата за саниране на многофамилните жилища, което означава не само дограма, но и слънчеви колектори и панели на покривите, термопомпи, смяна на машини в предприятия и т.н.

Подобни статии