Топ 10. Къщите на писателите

Домовете на писателите са техните светилища и тяхно вдъхновение. Независимо дали става дума за шотландска фермерска къща или за имение в Масачузетс, тези места са отражение на  епохата, в която са живели и формирали своя мироглед писателите. Много от къщите са запазени като музеи, което позволява на почитателите дори да седнат на бюрото на любимия си автор.

Ето домовете на известни писатели по света, в които са създадени някои от най-ценните литературни произведения:
1. Виктор Юго
Френският писател Виктор Юго е бил заточен от правителството в средата на XIX век. За кратко живее в Брюксел, преди да се премести през 1855 г. в Гърнси, малък остров между Франция и Англия. Докато живее там Юго пише една от най-известните си творби – „Клетниците”.
2. Владимир Набоков
Преди да избяга от родната си страна Русия, Владимир Набоков живее в красиво семейно имение близо до Сиверски. Това имение, известно като Рождествено, е едно от трите, собственост на богатото семейство Набоков. Другите две са унищожени. Рождественое е превърнато в музей на Владимир Набоков в родната му страна.
3. Стивън Кинг
Стивън Кинг е емблема в американската художествена проза. Да, той не променя литературата в нова посока, като Твен или Хемингуей, но не може да се оспори влиянието на такива култови романи, като „Мизъри” и „Сиянието”. На снимката е имението на автора в Бангър, щата Мейн.
4. Джордж Оруел
През май 1946 г. Джордж Оруел и синът му пристигат в хижа в Барнхил, Шотландия, за да може писателят, чието здравословно състояние се влошава, да завърши своя последен и най-успешен роман „1984”. Той живее там до1948 г. в идилична самота, контрастираща с шумотевиците в Лондон и Париж. Това място е перфектно за писателя да даде воля на въображението си, да си представя мегаполисите като кошмар, който след това да излее по страниците на „1984”. Този живописен пейзаж е запечатан в шедьовъра му.
5. Вирджиния Улф
Вирджиния Улф и съпругът й живеят заедно в Monk’s House - вила от XVIII век в източен Съсекс, Англия, до нейна преждевременна смърт през 1941 г. Там е работила по романи, като „Мисис Далауей” и „Към фара”.
6. Чарлз Дикенс
През 1837 г., година след брака си, Чарлз Дикенс се премества в този дом в центъра на Лондон. Там е написал „Оливър Туист”, който прави Дикенс известен. През 1925 г. къщата е превърната в музей „Чарлз Дикенс”, който пази някои от най-добрите реликви от живота на писателя, уточни Profit.bg.
7. Лев Толстой
Писателят го определя като неговата „недостъпна литературна крепост”, в Ясная поляна в Тула, Русия, където се е родил. Там Лев Толстой пише романи, като „Война и мир” и „Анна Каренина”. Там е и погребан.
8. Скот Фицджерлад
С примирието между Съюзниците и германците, подписано през 1918 г., военната служба на Ф. Скот Фицджералд завършва. През 1919 г. неизвестният писател се преместил в дома на родителите си - Summit Terrace, в Сейнт Пол, Минесота. Млад, амбициозен и изпълнен с енергия, Фицджералд завършва първия си роман „Отсам Рая”.
9. Марк Твен
От 1874 до 1891 г. Марк Твен живее във викторианска готическа къща в Хартфорд, Кънектикът, със семейството си. Най-горният етаж се ползва като зала за билярд и място за писане. Именно там той написва няколко от добрите си творби, включително „Приключенията на Том Сойер”, „Принцът и просякът” и „Приключенията на Хъкълбери Фин”.
10. Ърнест Хемингуей
Със спомена от драматизма покрай самоубийството на баща му и емоционалните върхове на успешния му втори роман „Сбогом на оръжията”, Ърнест Хемингуей се премества със семейството си в Кейп Уест, Флорида през 1931 г. Завършеното през 1851 г. испанско колониално имение, където писателят пише легендарни произведения като „Снеговете на Килиманджаро” и „Краткото щастие в живота на Франсис Макомбър” днес е музей.

Подобни статии