Топ 10. Милиони от нищото

Вижте кои са най-глупавите на пръв поглед идеи за онлайн бизнес, които се оказаха страхотно печеливши.

1. Million Dollar Homepage

Уеб-страница, съставена от малки квадратчета - на пръв поглед нищо особено. Но всяко от тези квадратчета с размер 10 х 10 пиксела струва 100 долара (по долар за пиксел). При това положение не е странно, че англичанинът Алекс Тю, който е бил сполетян от тази блестяща идея за бизнес само на 21-годишна възраст, вече е милионер. Хрумването му е гениално просто, но ефективно. Наричат идеята му нов жанр в интернет рекламата, нещо свежо след появата на спама и Pop-Up, но повторният опит да се осъществи едва ли вече ще има подобен резултат.

И така, Тю създал сайт на една страничка. Даже е прекалено да бъде наречена така, ако не се смята заглавието в горната част. Алекс обявява, че продава нейната площ под банера. В това няма никаква особена философия. Амбициите на Тю в началото стигали дотам да продаде 1-2% от нейната площ. Той не очаквал какъв удар предстои да направи.

2. Santa Mail

Ако напишете в Google "santa mail", ще ви излязат минимум стотина сайта. Но когато през 2001 г. на Байрън Рийз му хрумва идеята да открие пощенски адрес на Северния полюс, няма други. Така идеята му да иска по 10 долара за услугата и да отговаря на децата, като се представя пред тях за белобрадия старец, се оказва чудесно попадение. Дядо Коледа се труди неуморно до 21 ч всеки ден, без да се брои Рожсетство Пристово. Още през първата година от създаването си, компанията на Байрън Рийз изпраща 10 000 писма, като дори пощенският печат е от Аляска за пълна автентичност. Компанията се разраства и актуална справка в Интернет страницата й показва, че вече е изпратила близо 300 000 писма от името на Дядо Коледа, а Рийз се е превърнал в милионер.

3. Doggles

Едва ли ще се намери куче, което да остане зарадвано от факта, че сте му купили слънчеви очила вместо кокал? Въпреки това онлайн продажбите на този артикул са впечатляващи, а създателите на Doggles имат магазини по цял свят.

4. LaserMonks

LaserMonks.com е дъщерна фирма на Cistercian Abbey of Our Lady of Spring Bank, манастир с 8 монаха, разположен на хълмовете Монро Каунти, 90 мили северозападно от Медисън. Колкото и невероятно да звучи, продажбите им за 2005 г. възлизат на два и половина милиона долара.

5. Antenna Balls

Топките за автомобилни антени не са много популярни у нас. Може би защото няма гаранции, че ще се задържат дълго там. Но така или иначе Джейсън Уол не се нуждае от българския пазар, защото вече е забогатял достатъчно, тъй като американците си умират за тях. Уол предлага над 50 модела топчета, сред които такива на усмихнати физиономии, панделки, животни, плодове и др. Цената им е между 3 и 20 долара.

6. FitDeck

Най-обикновено тесте карти. И не съвсем. На всяка от картите е показано различно фитнес упражнение. Продават се онлайн по $18,95. ПРез 2005 г. Фил Блек отчете продажби, възлизащи на $4,7 милиона. Много повече от заплатите на военните.

7. Positives Dating.com

Един ден, докато разговаряли, Пол Грейвз и Брендън Кьочлин решили да проверят дали пък няма да се намерят желаещи да отидат на среща с HIV-позитивен? Колкото за експеримента създали подобен сайт. И се учудили сами на бройката заявки за такива срещи. През 2006 г. двамата отбелязват приходи от 110 хиляди долара.

8. Designer Diaper Bags

Само една многодетна майка знае какво означава да се чудиш в кое отделение да смушкаш бебешките пелени. В един ноемврийски ден през 2004 г. на Кристи Рейн й хрумнала идеята за специална чанта за памперси. Само за една година приходите от продажбите на артикула стигнали 180 хиляди долара. В момента моделите на памперсните чанти са 22 на брой и се продават не само онлайн, но и в повече от 120 бутика по света за около 14,99 долара.

9. TruGamerz

Покривала за аналогови джойстикове от изкуствено кадифе и подложки за пръсти с гел? Звучи ли ви като нещо, от което могат да се натрупа голяма печалба? По-скоро не? Ако дадете този отговор, ще сбъркате. Продажбите на тези артикули в Target.com и Walmart.com удрят тавана с над половин милион долара годишно.

10. Lucky Wishbone Co

Много от вас си спомнят онази стара игра, с която са се опитвали да ви забавляват баба и дядо с разклонената пилешка кост, наречена ядец. Дотук добре. А какво ще кажете за ядец, направен от пластмаса? Не бързайте да се смеете. Идеята на Кен Ароуни се оказала толкова сполучлива, че още през 2006 г., когато му хрумнала, успял да произведе и продаде 30 000 бройки.

Подобни статии

 • София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  Три столици на Балканите - Атина, Белград и София - са топ три в класация на европейските столици за любителите на храната. Класацията е направена на базата на проучване на сайта Ънсуич /Unswitch/, отразяващо критерии като вкус, цена и разнообразие.

  102
 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  327