Топ 10: Надрънкани маймуни

Изразът "на маймуни ни направиха" понякога не бива да се възприема буквално. На този извод навява една тазседмична новина - за маймуна, осъдена на доживотен затвор, само защото е имала някои вредни навици. Вместо да бъде излекувана и превъзпитана, тя ще прекара остатъка от живота си в изолация. Което е дискриминационно отвсякъде, защото хората, проявили същите вредни привички, получават шанс да се поправят. Даже и тези, които са посегнали на живот, докато нашият маймун директно получава тази крайна присъда.

 

Решението за обричането на Калуа на доживотна изолация в зоологическа градина, е свързано с обвинение, че той е наранил 250 пешеходци, освирепял от липсата на алкохол.

6-годишният маймун, както поясняват Liberty Times и The Week, се е вихрил в град Мирзапур в щата Утар Прадеш. За вредните навици на изоставения на произвола на съдбата домашен любимец имал вина предишният му собственик - окултист, който наливал маймуната с концентрати.

Склонността на приматите да се опиянчват отдавна е документирана. Преди години изследователи са констатирали, че диви шимпанзета консумират ферментирал палмов сок в Гвинея. Те си осигурявали дневната доза с помощта на своеобразна гъба, която правели от листа. След консумацията с ферментиралия палмов сок надрънканите до козирката маймуни ставали весели и некоординирани, клатушкали се щастливо и нехаели за случващото се край тях. Според учените при големите африкански маймуни и човеците се наблюдава генетична мутация, благодарение на която могат да преработват успешно алкохола.

В други изследвания се твърди, че шимпанзетата нарочно търсели и похапвали с охота ферментирали плодове, за да си доставят етанол. При това те го правели редовно и системно.

Развиването на толерантност към алкохола се е оказало ключов фактор при оцеляването на предците на човека преди милиони години - това бомбастично твърдение пък хвърлиха през 2019 г. британски учени в своя книга, цитирана от в. "Дейли мейл"'

Намирането на храна винаги е било трудна задача, пишат в своя труд проф. Робин Дънбар от Оксфордския университет и д-р Ким Хокингс от университета в Екзитър. Според тяхната версия маймуните първоначално не съумявали да преработват малките количества спирт, съдържащи се във ферментиралите паднали от дърветата плодове. Но някои от тях се приспособили и именно от въпросните екземпляри еволюирали. Не сечивата, не социалните контакти, а алкохолът помагал на двукраките да станат по-устойчиви на житейските несгоди и да оцеляват. Тази любопитна теза застъпват Дънбар и Хокингс в труда си "Човечеството и алкохолът: една дълга и социална връзка".

Авторките на книгата припомнят, че алкохолът във ферментиралите плодове е около 1-4 на сто, което се равнява на слаба бира. Първите маймуни, които били способни да метаболизират подобна храна, са живели през миоцена. Те вероятно са приличали на днешните горили и шимпанзета.

След тази напоителна информация, вместо да си кажем "Наздраве", нека разгледаме вдъхновяващите снимки на десет маймуни, които не се борят с порока и не вредят никому.

Подобни статии