Топ 10 в Еволюцията на компютъра

Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

10. Машината на Бабидж

През 1822 г. английският математик Чарлз Бабидж създава на теория първата изчислителна машина, която смята с точност до шестия знас. Правителството на Великобритания не отделя необходимите пари за изобретението. Въпреки това машината е построена. Само че в XXI век. За целта са използвани оригиналните чертежи на Бабидж.

9. Американският динозавър

Изчислителната машина на американската армия ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer) е способна да изпълнява 357 операции в секунда. Тя е фактическият праобраз на съвременните компютри, като демонстрира възможностите на машините. Представена е на света през 1946 г. ENIAC е истински динозавър - тежи 30 тона, снабдена е с 17 478 вакуумни лампи и при работа консумира около 150 киловатчаса. Програмирането изисква физическо превключване на тумблерите и кабелите.

8. Комплексно решение за бизнеса

Моделът IBM System/360 става популярен през 1964 г., като предоставя комплексни решения за бизнеса. Основна роля за това изиграва стандартизацията на периферните устройства и съвместимостта на моделите в различни ценови диапазони. Именно популярността на този модел предопределя по-нататъшното развитие на компютърната индустрия.

7. Персонално устройство

Datapoint 2200 е един от първите компютри за един ползвател. Пуснат е през 1970 г. от вече несъществуващата компания Computer Terminal Corp. Datapoint 2200 може да се счита за праобраз на всички съвременни персонални компютри. Компанията поръчва на Intel разработването на процесор, който разчита на един чип. Това е необходимо за намаляването на топлоотделянето от машината. Intel създават въпросния чип и така се слага началото на династията ва микропроцесорите (макар че проблемът с прегряването е актуален и до днес).

6. Твърд диск, мишка, екран и иконки

Xerox PARC Alto - това вече е персонален компютър с графичен интерфейс, който използва екран и иконки. За управление с курсора се използва мишка, компютърът е оборудван с твърд диск и може да се съединява с други машини. Всички тези свойства са включени през 1974 г. в този компютър, разработен в изследователския център на Xerox в Пало Алто, Калифорния. Впрочем, Alto така и никога не е пуснат в продажба.

5. Резервен план

Представеният през 1977 г. модел TRS-80 по сметки на разработчиците е трябвало да бъде продаден в 3000 екземпляра. Съществува даже резервен план - при проблеми с продажбите компютърът може да се продава в качеството на касов апарат. Но продажбите надминават прогнозите 80 пъти. Това е първият компютър, документацията на който е насочена към обикновения човек, а не към компютърния факир. Широкото използване на Trash-80 води до първия бум на програмно обезпечаване. Това са първите програми, които могат да се разработват от обикновени гимназисти, а не само от специалисти.

4. Любимецът в сферата на образованието

Компютърът Apple II, който е представен на публиката през 1977 г., се задържа на пазара безпрецедентно дълго - цели 15 години. Apple II с право може да се нарече първия масов персонален компютър. Използването на цветна графика го прави любимия компютър в сферата на образованието, в същото време обаче бизнесът се дистанцира от него, защото гледа на цвета като на ненужен разкош.

3. Световен стандарт

Компютърът IBM PC едва ли може да бъде наречен най-бързия или най-компактния на пазара през 1981 г. Но именно той става стандарт де факто в света. Това се случва, благодарение на усилията на компанията IBM и множеството й разклонения.

2. Обречен на успех

Apple Macintosh или "Компютърът за останалите", както го позиционират през 1984 г., е обречен на успех, благодарение на преминаването от командната редица, използвана в останалите компютри, към графичен интерфейс. Добре измислената и ефективна рекламна кампания също способства за успеха.

1. По-по-най

Титлата за най-бърз суперкомпютър е много оспорвана. Но IBM Roadrunner става първият компютър, окичил се с победната лента. Физически той е дори по-голям от ENIAC, но тъй като се знае, че историята е един кръговрат, след няколко десетилетия може би ще видим неговите способности и в обикновените системи.

Подобни статии