Топ 15: Думи, които не съществуват в българския език

Сандвич с „каквото има в хладилника".

Българският език е един от най-пъстрите. Без да включваме думите, които трайно заимствахме от чужбина, на практика си имаме думи за почти всичко. Ето обаче 15 слова от целия свят, които (по обясними причини) не присъстват в нашия език. Едва ли ще ни се наложи някога да ползваме и половината от тях, но в някои страни са се постарали да им намерят подходяща дума:

1. Ареодярекпут - размяна на съпругите в продължение на няколко дни (инупиак, един от езиците на ескимосите).

 

2. Бакку-шан – жена, която отзад изглежда превъзходно, но отпред е пълен ужас (японски).

 

3. Шемомеджамо – храна, която е толкова вкусна, че дори и преял не можеш да спреш да ядеш (грузински).

 

4. Илунга – човек, който прощава само веднъж (луба, един от езиците в Конго).

 

5. Карел - следите по кожата във формата на линии, които оставят ластиците на дрехите или твърде тесните панталони (тулу, един от езиците в Индия ).

 

6. Палег – името на сандвича, който се прави от „каквото има в хладилника" (норвежки).

 

7. Кайакумама – болно амбициозна майка, която безмилостно тласка децата си към академични постижения и която никога не е доволна от резултатите им (японски).

 

8. Лайогеник – човек, който ни е бил много скъп в миналото, но който заради предателство се е превърнал в абсолютно безразличен за нас (оствор Ява).

 

9. Куалункуизмо – състояние, в което се чувствате толкова уморени и погнусени от случващото се в обществото и политиката, че вече ви е сте тая за всичко (qualunquismo – италиански).

 

10. Мурма – когато не усещаш дъното под краката си във водата (вагимански, един от езиците на австралийските аборигени).

 

11. Рхве – спане с дрехите в нетрезво състояние на пода, на улицата или където и да е извън леглото (език на Тонга).

 

12. Панапоо – чесане по главата, в опити да си спомним нещо (Pana Po'o - хавайски).

 

13. Сендула – гадното усещане, когато се спънеш в умряло животно или настъпиш изпражненията му (лунда, един от езиците в Замбия).

 

14. Уитвайен – когато напускаш големия град и се заселваш в някое село, за да си по-близо до природата (холандски).

 

15. Вибафноут – когато някой ти изкара акъла, изскачайки зад ъгъла (чешки).

Подобни статии

 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  466
 • Шантави елхи

  Шантави елхи

  Традицията повелява? Забравете!

  Коледата е съвкупност от традиции, сред които е и украсата на елховото дърво. Е, традициите не са това, което бяха. И някои елхи са доста по-различни от традиционната представа за тях. Можете да се убедите и сами в това. Представяме ви колекция от наистина шантави елхи, които може да ви провокират и да ви предизвикат да развихрите въображението си. Ако не сега, то догодина.

  1247
 • Когато Дядо Коледа е мопс

  Когато Дядо Коледа е мопс

  Дядо Коледа си има своите тайни. Една от тях е, че може да променя външността си. Не вярвате ли? Вижте тази очарователна галерия от мопсови дядоколедовци със сладка муцунка и големи кръгли очи. Влюбите ли се веднъж в тях, няма и да ви хрумне да поискате друг коледен подарък.

  1231