Топ 15: Думи, които не съществуват в българския език

Сандвич с „каквото има в хладилника".

Българският език е един от най-пъстрите. Без да включваме думите, които трайно заимствахме от чужбина, на практика си имаме думи за почти всичко. Ето обаче 15 слова от целия свят, които (по обясними причини) не присъстват в нашия език. Едва ли ще ни се наложи някога да ползваме и половината от тях, но в някои страни са се постарали да им намерят подходяща дума:

1. Ареодярекпут - размяна на съпругите в продължение на няколко дни (инупиак, един от езиците на ескимосите).

 

2. Бакку-шан – жена, която отзад изглежда превъзходно, но отпред е пълен ужас (японски).

 

3. Шемомеджамо – храна, която е толкова вкусна, че дори и преял не можеш да спреш да ядеш (грузински).

 

4. Илунга – човек, който прощава само веднъж (луба, един от езиците в Конго).

 

5. Карел - следите по кожата във формата на линии, които оставят ластиците на дрехите или твърде тесните панталони (тулу, един от езиците в Индия ).

 

6. Палег – името на сандвича, който се прави от „каквото има в хладилника" (норвежки).

 

7. Кайакумама – болно амбициозна майка, която безмилостно тласка децата си към академични постижения и която никога не е доволна от резултатите им (японски).

 

8. Лайогеник – човек, който ни е бил много скъп в миналото, но който заради предателство се е превърнал в абсолютно безразличен за нас (оствор Ява).

 

9. Куалункуизмо – състояние, в което се чувствате толкова уморени и погнусени от случващото се в обществото и политиката, че вече ви е сте тая за всичко (qualunquismo – италиански).

 

10. Мурма – когато не усещаш дъното под краката си във водата (вагимански, един от езиците на австралийските аборигени).

 

11. Рхве – спане с дрехите в нетрезво състояние на пода, на улицата или където и да е извън леглото (език на Тонга).

 

12. Панапоо – чесане по главата, в опити да си спомним нещо (Pana Po'o - хавайски).

 

13. Сендула – гадното усещане, когато се спънеш в умряло животно или настъпиш изпражненията му (лунда, един от езиците в Замбия).

 

14. Уитвайен – когато напускаш големия град и се заселваш в някое село, за да си по-близо до природата (холандски).

 

15. Вибафноут – когато някой ти изкара акъла, изскачайки зад ъгъла (чешки).

Подобни статии

 • Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

  Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

  Роналдо още държи първенството, Скалата изпревари Ариана Гранде

  В днешно време любовта към известните личности по света и у нас лесно може да бъде измерена. Не става въпрос за продължителност на аплодисменти в концертна зала или за закупени билети в киносалоните, а за брой лайкове в социалните мрежи. Ето кои са Топ 5 сред първенците по последователи в Инстаграм за 2021 година, които не се различават от предходната, но се наблюдават някои рокади.

  344
 • ЮНЕСКО в чиния

  ЮНЕСКО в чиния

  Топ 10 на вкусотиите, признати за културно наследство

  Националната кухня е важна част и огледало на традициите във всяка страна. Някои храни и напитки дори успяват да влязат в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Те се фокусират върху практики, представяне, изразяване, знания и умения, считани за част от културното наследство на дадено място. Медията Евронюз, цитирана от БГНЕС, събра класация с Топ 10 на вкусотиите в списъка на ЮНЕСКО. Ето кои са те.

  211
 • Топ 10 Филмови и телевизионни локации по света

  Топ 10 Филмови и телевизионни локации по света

  Обиколили сте Седемте чудеса на света, най-романтичните градове и най-красивите плажове и търсите нови дестинации? Свежа идея е да се впуснете в пътешествие към топ 10 на местата, които най-често виждаме на големия екран с пуканки в ръка. Проучване, осъществено от британския уебсайт GoCompare, издаде най-популярните локации за снимки на любими филми и сериали. Повечето от тях се намират в щата Ню Йорк, а само едно място в класацията е извън САЩ.

  317