Топ 15: Любопитни факти за Хари Потър

Многобройната армия от фенове на Хари Потър има повод за наздравици! Първият филм за най-известния магьосник в света дебютира на големия екран преди 20 години. Две десетилетия минаха и откакто книгата за Момчето, което оцеля, се появи на българския книжен пазар. По този повод отворихме тайника на писателката Джоан Роулинг и екипа, който стои зад лентите и подбрахме няколко любопитни факта от работния процес.

Кой е първият актьор, който получава роля за хитовата поредица от осем части? Отговорът е Роби Колтрейн, когото малки и големи обикнаха в одеждите на полу-великана с огромно сърце и афинитет към чудати животни Хагрид.

Талантливият актьор Алън Рикман, който ни напусна през 2016 г, е бил единственият член на екипа, който е получавал спойлери от писателката. Звездата изигра противоречивия герой Сивиръс Снейп, който изглеждаше като върл враг на Хари Потър и помощник на Лорд Волдемор, но се оказа пръв защитник на Момчето, което оцеля. За да бъде Рикман наясно с важността на персонажа си, Джоан Роулинг още в началото е започнала да му издава различни тайни относно връзката му с Лили Потър. Актьорът дори е бил единственият човек в целия свят, освен писателката, който е знаел някои от подробностите за сюжета.

Алфонско Куарон, който сяда на режисьорския стол за „Хари Потър и затворникът от Азкабан“, накарал Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт да напишат есета за героите си. Екранният Хари му поднесъл страница, Хърмаяни - 10, а Рон се отказал. Гринт обяснил, че така би постъпил героят му и затова Куарон не му се разсърдил.

Цели седем сови изиграват вярната птица на Хари Потър – Хедуиг. Това са Гизмо, Каспър, Уупс, Слупс, Ох Ох, Елмо и Бандит. Три от тях играят на смени само в първия филм. Всички са били взети от щата Масачузетс.

Докато сме на тема животни не можем да пропуснем и котката Г-жа Норис. Животинчето, което се появи в „Хари Потър и Философският камък“ е създало сериозен проблем на екипа и е забавило снимките с два дни. Причината – екранната Г-жа Норис е избягала и се е върнала сама на снимачната площадка след 48 часа скитане.

Актьорът Рупърт Гринт си е заслужил ролята на Рон по необичаен начин. Той е изпратил видео, в което рапира как иска да изиграе най-добрия приятел на Хари Потър. Изпълнението му впечатлило екипа и така той получил първия си професионален ангажимент.

Хари Потър и Джоан Роулинг са астрални близнаци. Писателката и героят й духат свещички за рожден ден на 31 юли. Роулинг вплита елементи от характера си и в други персонажи от историята. Така, например, Хърмаяни е много сходна като поведение с авторката на младини. Нейният Патрон е видра, което пък е любимото животно на Джоан. Тя е преписала любимите си храни, като лимони, на професор Дъмбълдор.

Писателката Джоан Роулинг няма против да говори с феновете на поредицата, но преди края се е бояла да не й зададат един конкретен въпрос – от какво е направена пръчката на Дъмбълдор. „Майката“ на Хари Потър се е притеснявала, че ако отговори, ще даде голям спойлер за финала на историята, тъй като пръчката е един от Даровете на Смъртта.

Дименторите са ужасяващи същества от света на Хари Потър, които изсмукват душата на жертвите си. Джоан Роулинг ги е създала след собствената си битка с депресията, която е настъпила след смъртта на майка й. „Чувството на студ и празнота. Това е същността на дименторите“, уточни пред Опра Уинфри преди време тя.

Дълго време Джоан Роулинг е знаела как ще свърши последната й книга за приключенията на Хари и компания – с думата „белег“. В крайна сметка обаче тя завършва с изречението „Всичко беше добре“.

Ема Уотсън се е разминала на косъм с изкуствено чене. В книгите героинята й Хърмаяни е със заешки зъби и от екипа на филмите са искали тя да изглежда достоверно. След проба-грешка станало ясно, че актрисата не може да говори правилно с изкуствени зъби и тази идея отпаднала.

Едно от най-емблематичните места в Хогуорт е Голямата зала, в която се събират всички учители и ученици за церемонии и хранения. Именно празниците с огромни отрупани маси се запечатват в съзнанието на средностатистическия зрител. Оказва се, че всички ястия и напитки са били истински. Идеята е била на режисьора Крис Кълъмбъс. За съжаление на сета е било много топло и храната бързо се е разваляла, а актьорите е трябвало да се борят с миризмата, вместо да дегустират вкусотии.

Колибата на Хагрид е била реално място. Тя е построена специално за целите на филма, но веднага след края на снимките на „Хари Потър и Философският камък“ е разрушена, за да не привлича любопитни фенове.

Рон и баща му Артър Уизли са били пътници в главата на Роулинг. Тя е планирала да ги убие, като за Артър издава, че смъртта му е трябвало да настъпи в „Хари Потър и Орденът на Феникса“. В последствие обаче решава да ги пощади и вместо това отнема живота на Лупин и Тонкс.

· Във филмовата поредица фигурират няколко сцени, в които главните герои Хари Потър, Хърмаяни Грейнджър и Рон Уизли пишат домашните си. Всъщност актьорите Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт, на които са поверени ролите, наистина пишат домашните си, тъй като нямат много време за училище поради натоварения професионален график.

Подобни статии

 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  466
 • Шантави елхи

  Шантави елхи

  Традицията повелява? Забравете!

  Коледата е съвкупност от традиции, сред които е и украсата на елховото дърво. Е, традициите не са това, което бяха. И някои елхи са доста по-различни от традиционната представа за тях. Можете да се убедите и сами в това. Представяме ви колекция от наистина шантави елхи, които може да ви провокират и да ви предизвикат да развихрите въображението си. Ако не сега, то догодина.

  1247
 • Когато Дядо Коледа е мопс

  Когато Дядо Коледа е мопс

  Дядо Коледа си има своите тайни. Една от тях е, че може да променя външността си. Не вярвате ли? Вижте тази очарователна галерия от мопсови дядоколедовци със сладка муцунка и големи кръгли очи. Влюбите ли се веднъж в тях, няма и да ви хрумне да поискате друг коледен подарък.

  1231