Топ 6: Необясними земни загадки

Засега никой не може да дешифрира манускрипта на Уилфрид Войнич.

Популярното списание New Scientist публикува класация на шестте най-костеливи ореха сред земните загадки.

На първо място в топлистата е „Манускриптът на Войнич”. През 1912 г. американецът Уилфрид Войнич се сдобива със странен ръкопис, който се състои от 240 пергаментови страници. В него има 6 раздела. Биологичният е натъпкан с изображения на растения и животни (някои от тях не съществуват на Земята!).

Екзотични цветя и зверове виреят край странни водоеми и канали, каквито липсват на планетата ни.

В космологичния раздел се мъдри небесна карта, на която са изобразени 6 „островчета”, а между тях има „езерца”.

 

На предпоследната страница се вижда подобие на летяща чиния 

В астрологичния раздел се „разливат” не 12 (класическите) зодиакални знака, а 16. Допълнителните 4 са представени като елипсоид, като предмет, наподобяващ бормашина, като кордела и като лодка.

Астрономичният изобилства с изключително точни небесни карти. В него са изтипосани и 2 скафандъра - като тези на земните космонавти. Край тях се кипри странен обект, интерпретиран от мнозина учени като изображение на галактика или мъглявина.

Филолози опитват да разчетат манускрипта, но се изгубват в превода. Според криптографи текстът е създаден на изкуствен език и е кодиран. Досега никой не е успял да го дешифрира.

Второто място в класацията на New Scientist е отредено на механизма от Антикитера. През 1901 г. водолази, гмуркащи се близо до гръцкия остров Антикитера, намират останки от сложен уред, чиято възраст е около 2000 г. Изследванията сочат, че той вероятно е... компютър. Стъписването на специалистите е огромно, те окачествяват находката като страхотна мистерия.

Устройството от Антикитера е единственото по рода си в света.

Външната му страна е кутия с циферблати, вътрешната - система от зъбни колела, наподобяваща средновековен часовник. Специални капаци предпазват циферблатите от влага, висока температура и други фактори на околната среда.

Мистериозният уред е аналогов компютър, смятат повечето изследователи. Те са убедени, че навремето

той бил задвижван от още по-сложно устройство

Невъзможно е уникалната комбинация компютър плюс задвижващ механизъм да е плод на знанията и уменията на древните гърци. Но щом те не са били в състояние да конструират този механизъм, чие дело е той?

През 1936 г. при разкопки на руините на 2000-годишно селище край Багдад британски археолози се натъкват на малка ваза от светложълта глина, датирана към началото на новата ера. В нея има цилиндрично медно парче, в което е пъхната желязна пръчка. Заключението на експертите е, че вазичката е електрическа батерия. Тази батерия е на почетното трето място в топлистата на New Scientist.

През 1940 г. американският инженер Уилям Грау изработва нейно копие. Той използва разтвор на меден сулфат и произвежда електричен ток с напрежение половин волт. Три десетилетия по-късно германецът Арне Егберт също прави копие на вазичката и с помощта на електричеството, получено с нея, нанася златно покритие на бронзова статуетка.

Тези експерименти доказват, че батериите са използвани поне 2 хилядолетия преди да ги открие Алесандро Волта (1799 г.). Въпросът е за какво са служили.

Според една хипотеза предназначението им било да успокояват болки. Но максималният заряд, добиван с тяхна помощ, е 2 волта - недостатъчно за медицински цели. Недостоверно е и предположението, че вазичката е за обработка на метали. Ама че мистерия...

Не по-малка мистерия е и необикновената карта, която френски и английски археолози намират през 1929 г. Проучванията показват, че е автентична. Създадена е преди 491 години от Пири Райс, адмирал в турската флота, и е под №4 в „онзи списък”. В специална бележка военният пише, че копирал информацията за нея от няколко карти, датиращи от IV в. пр. Хр.

Картата е детайлно изображение

на западния бряг на Африка и северния бряг на Антарктика

Странното в случая е не само това, че Райс я рисува 300 години преди откриването на Антарктика, но и фактът, че тя показва бреговата ивица под ледената покривка, чиято дебелина е 1,5 км.

Съвременно изследване потвърждава, че картата е съвсем точна. Нямаме обяснение за това как е създадена с географските познания от 1513 г., твърдят специалистите.

А има ли обяснение фактът, че някой е знаел още преди 6000 години как изглежда северният бряг на Антарктика?! Нима нашите прапрадеди, чиито карти ползва Пири Райс, са притежавали свръхточни географски инструменти?! Абсурд! Очевидно някой е помагал на древните хора. Дали този „някой” е земен човек?!

Каменни кълбета се търкалят в Коста Рика

На следващите места в топлистата на New Scientist също са класирани мистерии, „джуркани” отдавна от експертите. Сред тях са древните каменни кълба от Коста Рика. Досега са открити 314 полирани търкала със съвсем правилна форма: някои с диаметър над 3 м, други - с размерите на топчица за тенис на маса. Уфологът Ерих фон Дьоникен обяви, че „... те са топките, с които са си играли боговете”. Специалистите нямат представа чие дело са.

В класацията фигурират и тръбите от Байгонг. В пустинна и слабо населена тибетска местност се намира планината Байгонг, в чието подножие е соленото езеро Тосон. На 60 м от езерото се извисява скала с пещери - в една от тях с прави и гладки стени (вероятно с изкуствен произход) се издига под наклон ръждива тръба с диаметър 40 см. Друга тръба влиза под земята, а на входа на пещерата има още 12 паралелни една на друга тръби. Тръби стърчат и в Тосон. Химичният им състав е : 48% силициев диоксид, 34% железен оксид и 18% калциев оксид. Продължителното окисляване на желязото свидетелства за древен произход. Много учени смятат, че тръбите са останки от стартова площадка за изстрелване на космически кораби.

Подобни статии

 • София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  София е в топ три на класация на европейските столици за любителите на храната

  Три столици на Балканите - Атина, Белград и София - са топ три в класация на европейските столици за любителите на храната. Класацията е направена на базата на проучване на сайта Ънсуич /Unswitch/, отразяващо критерии като вкус, цена и разнообразие.

  135
 • Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Топ 10 в Еволюцията на компютъра

  Компютрите са се превърнали в неделима част от всекидневния живот на болшинството от нас. Това, което много хора не знаят е, че тези практични , но и обсебващи времето и личното ни пространство машини са еволюирали от най-прости устройства, способни да изпълняват елементарни операции, до суперкомпютърни центрове, които са в състояние да прогнозират климатичните изменения и да провеждат най-сложни изчисления в различни области на науката. Кои са десетте компютъра, станали пионери в своята област?

  381
 • Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

  Топ 5 на най-обичаните звезди в Инстаграм

  Роналдо още държи първенството, Скалата изпревари Ариана Гранде

  В днешно време любовта към известните личности по света и у нас лесно може да бъде измерена. Не става въпрос за продължителност на аплодисменти в концертна зала или за закупени билети в киносалоните, а за брой лайкове в социалните мрежи. Ето кои са Топ 5 сред първенците по последователи в Инстаграм за 2021 година, които не се различават от предходната, но се наблюдават някои рокади.

  416