Топ джаджи за ваканция на плажа

Водоустойчиви колонки правят дискотека край вълните

Дроновете освен за шпионаж стават и за прекрасни селфи снимки

В чужбина или у нас морският бряг вече зове първите отпускари. Само че условията там са доста неблагоприятни за техниката, без която не можем.

Солената вода и слънчевите лъчи са полезни за имунитета и отделянето на витамин Д от тялото, но тия два фактора са смърт за всяка джаджа. Като добавим към това и високите нива на влажност на въздуха, то работата отива към проблем. От друга страна освен издръжливи, електронните устройства трябва да са и фешън – все пак не бива да се излагаме пред чужденците. А ето и най-подходящите и полезни джаджи за плажа.

Ваканция с книга в ръка е мечта за мнозина отрудени хора. Само че колко заглавия можем да си позволим да сложим в куфара си предвид неговите ограничени габарити. Ето защо напоследък дори най-консервативните фенове на четенето залагат на електронните четци. Те тежат едва 150-200 грама, а побират стотици, дори хиляди книги в своята памет. Най-хубавата новина е, че за разлика от смартфона техният дисплей щади очите тъй като има технологията на електронно мастило (E-inc). Подходящ за морския бряг е „Киндъл Пейпъруайт“ (Kindle Paperwhite). И да го изпуснете в морето или басейна не би трябвало да има проблем, тъй като красивият му син корпус е защитен срещу кратък престой във вода, пясък и прах. Вътрешната му памет е 8 GB и може да побере цяла библиотека от заглавия. Дисплеят е 6 инча и има контраст от 300 пиксела на инч, като идеално симулира усещането за отпечатан на хартия текст. Усещането за автентична книга се допълва и от факта, че дори при ярка слънчева светлина липсват рефлектиращи отблясъци. Цената на бижуто, дело на „Амазон“ се движи у нас около 320 лева. Ако искате по-голям формат книга, то такъв за около 300 отгоре предлага моделът „Амазон Киндъл Оазис 2019“ (Amazon Kindle Oasis 2019). Той има по-голям екран и доста повече екстри като красив алуминиев корпус, опцията за автоматичен избор мекотата и силата на подсветката в зависимост от околната среда, дискретни тактилни бутони за превъртане на страниците и др. Някъде по средата като цена се позиционира „Кобо Либра H2O“ (Kobo Libra H2O), като формулата на водата издава, че и той е защитен от навлизане на вода в корпуса.
Каквото и да решите, то повечето модели вече осигуряват връзка с Интернет, както и възможност за слушане на аудиокниги чрез свързване на колонки. Освен това батерията на четците е доста жилава, като издържа до 6 седмици (при 30 мин. четене на ден).

Конвенционалните смартфони не са създадени за плажа, тъй като лесно сдават багажа заради комбинацията от влага, вода и високи температури. Ако искате качествени снимки и сред вълните то заложете на фототехника. След вас определено ще се обръщат със стилния червен „Таф ТиДжи-5“ на „Олимпус“ (Olympus Tough TG-5). Напълно оправдавайки името си, той е здрав 12-мегапикселов цифров фотоапарат, предназначен да оцелее през всичко, на което го поставите. Водоустойчив, удароустойчив и прахонепроницаем, той е идеален за повечето приключения на открито, включително пътуване до плажа или гмуркане. Освен че осигурява впечатляващо качество на изображението, камерата е пълна с функции - вграден Wi-Fi, 4-кратно оптично увеличение, широкоъгълен обектив, възможност за 4К видеа, и нов по-чувствителен и бърз сензор. Цената й е около 900 лева.

Ако пък искате да пробвате нещо ново като зашеметяващи панорамни снимки и селфита, то дронът е следващото предложение. Тези безпилотни летателни апарати навремето бяха запазена територия само за военните, а днес са достъпни дори за децата. Е има и доста скъпи модели, но и срещу 100-160 лева може да се вземе страхотен апарат за въздушни снимки. С едно зареждане по-малките машинки издържат между 7 и 20 минути. На борда си разполагат с качествени уай-фай камери способни и на 3Д изображения. Голямо облекчение е функция „Жест“, при която машината започва да снима при сигнал с ръка. Доста полезна е и опцията за смарт-проследяване, при което дронът кръжи над вас и заснема всяка ваша стъпка. Дори най-евтините квадрoкоптери имат възможност да се управляват направо от смартфона или да предават картина на дисплея му.

Този сезон на плажа ще е доста скучно, тъй като заради Ковид-19 се очаква по-ниска посещаемост и по-вяла програма от страна на увеселителните заведения. И сами обаче може да си направите дискотека с някоя по-читава безжична Блутут -колонка. Все пак избирайте мъдро – тук качеството струва пари и гледайте задължително да е водоустойчива. За около стотарка, ако не сте много придирчиви, може да погледнете „Тронсмарт Форс Саунд Пулс“ (Tronsmart Force SoundPulse). Джаджта е истинска подвижна дискотека, тъй като вади изходна мощност от 40 вата. Има също така възможност за стрийвмане безжично на музикални файлове направо от телефона, тъй като разполага с NFC-чип. Ако не търсите само мощност, но и качество, то за ваканцията си заложете JBL Flip за около 250 лева. Тук дори при максимално усилване качеството на звука не се изкривява. В този ценови диапазон е и водоустойчивата колонка Sony XB21 с Екстра бас. Тя разполага със светлини като на дискотека. Доста хитро при нея може да регулирате силата на звука и с почуквания – леко за нежен звук или силно за повече децибели.


Монитор за UV лъчи ни пази да не изгорим

Редица изследователи твърдят, че УВ лъчите (UV) са смъртоносни за коронавируса. Те обаче са опасни и за нашето тяло. За да не изгорим вече ни предупреждават тракери и монитори за слънчева радиация. Има различни модели. Най-стилните представляват малки сензори, маскирани като брошки или колиета. Със софтуер те се връзват към всеки мобилен телефон и сигнализират при прекомерно излагане на слънце. С подобни устройства вече се хвалят няколко козметични гиганта. А сензорите им освен вредните лъчи засичат още и прекомерна наситеност на въздуха с цветен прашец, полени, което е полезно за хората с алергия. Цената на тези джаджи варира, но обикновено в наша валута се движат около 100 лева.

 

Подобни статии