Топло

Кадър от филма "Топло".

Има един стар и много смешен български филм - „Топло“. В него веселите съкооператори (в чиито образи влизат някои от най-талантливите български комедианти) решават да си направят собствено парно. Вместо парно обаче, те сe оказват жертва на измамници и настава един весел хаос.

Този филм го гледаме вече 30-ина години със столичната „Топлофикация“ - има ги и хаоса, и измамата, само дето не е смешно. Дружеството, което от дълги години се управлява не особено успешно от Столична община, е затънало в дългове, та се налага държавата да го вади от калта. Разбирай, всички ние, данъкоплатците. Няма спор, че парното е най-доброто отопление, но не и в София. Надписани сметки, студени радиатори, чести аварии, и отново сметки, въпреки изключените радиатори, надменно монополно отношение към клента.

Проблемите са много, а черешката на тортата е, че „Топлофикация“ е затънала в дългове. Кой е виновен за тези дългове? Сигурно аз, въпреки че си плащам като протойерей всяка сметка, а дори не включвам парно.

Кризата в "Топлофикация" поставя в риск националната сигурност. Представете си какво ще стане ако посред зима 600 000 абонати в София останат без парно и топла вода. Много ясно – всички ще включат климатици, конвектори и бойлери и електрическата система на страната ще гръмне като балон с хелий. Тогава ще дойдат режим на тока и тлъсти сметки – за съжаление, и този филм сме го гледали. Редно е на дружеството да спре да се гледа като на касичка или като директорски борд, в който да назначим наши хора, щото са партийно верни. Да идват професионалистите!

 

Подобни статии