"Топлофикация" обслужва редовно дълга си към "Булгаргаз"

От 30 млн. лв. приход на "Топлофикация" за октомври 20 млн.лв. са били платени на "Булгаргаз". Редно е тук да няма спекулации, дългът към "Булгаргаз" се обслужва редовно, над 75 процента от задълженията за тази година са обслужени. Това съобщи на извънреден брифинг пред Столичната община председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Днес изтича срокът, даден от "Булгаргаз" на "Топлофикация София", да изплати задълженията си към държавното дружество, които възлизат на 131 млн.лв.

Георгиев увери столичани, че потребителите на дружеството, които са 1 милион, няма да останат на студено през зимата. Георгиев каза, че "Булгаргаз" е най-големият лихвар на "Топлофикация", като "Топлофикация" изплаща десетки милиони левове лихва годишно на "Булгаргаз". Тепърва ще растат задълженията към държавното дружество заради рязкото покачване на цената на природния газ, посочи Георгиев и помоли директора на "Булгаргаз" да прояви повече здрав разум и неговите началници в Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката незабавно да предприемат действия.

Георгиев алармира, че най-лошите му опасения са се сбъднали. От двайсет дни се опитваме да водим разговори с държавата. Направихме преговорен екип, преди 15 дни проведохме извънредна сесия на СОС, за да започнем разговори с държавата за компенсации за "Топлофикация", така както се дават компенсации на частния сектор. Уви, оглушително мълчание през тези двайсет дни, посочи Георгиев. Според него проблемът е, че Столичната община няма с кого да преговаря, защото държавата не отговоря на десетките им писма. По-лошото е, че не беше чут гласът ни за механизма за компенсации. Вече е изпусната възможността своевременно да се предприемат мерки за компенсация на "Топлофикация", каза Георгиев. Той посочи, че след като за частния сектор се предлага помощ, такава трябва да има и за "Топлофикация". И днес търсих настойчиво министъра на икономиката за среща. Искаме същото третиране за "Топлофикация", каквото получават частните заводи, каза председателят на СОС.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС в СОС Прошко Прошков съобщи, че "Топлофикация" е съкратила своите разходи и единственото, за което плаща, е газ и заплати на персонала, за да се поддържа техническата изправност на системата. Прошков определи договора на "Топлофикация" с "Булгаргаз" като много лош, феодален, с прекалено високи лихви. По този договор газът се плаща преди да е доставен. "Булгаргаз" обаче не желае да преговори условията, каза Прошков. Той добави, че "Топлофикация" е най-големият обществен завод за топлоенергия в страната и най-големият потребител на "Булгаргаз", затова трябва да бъде третиран като частните заводи и предприятия. Според Прошков печалбите на "Булгаргаз" се дължат на платените лихви от "Топлофикация".

Подобни статии