Тошко Йорданов след консултациите при президента: Шансовете за кабинет са добри, но и нови избори не са изключени

Снимка: Бойко Кичуков

Има такъв народ” ще предложат кабинет, но ако няма консенсус по приоритети с другите партии, не виждат проблем за предсрочен вот. Това стана ясно в началото на консултациите при президента Румен Радев с ИТН на “Дондуков” 2.

От формацията на Слави Трифонов ще водят диалог с всички партии в 46-ото Народно събрание, без ГЕРБ и ще предложат кабинет. “Надявам се, че другите партии, без ГЕРБ, защото с тях няма да работим, да надскочат политическите си цели. Ако всеки политически субект надскочи партийните си пристрастия би трябвало да успеем да съставим достатъчно стабилни парламентарно мнозинство, което дори да е плаващо по определени въпроси, все пак да излъчи кабинет”, заяви Йорданов, но ако не получат подкрепа не виждали проблем пак да отидат на избори. “Разбираме, че отговорността е наша. Наясно сме, че трябва да опитаме да съставим кабинет и парламента да работи. Има някои основни неща, по които не виждам противоречие с останалите партии. Не сме самовлюбени”, отсече Йорданов и се обяви за разграждане на “мутренския модел от последните години”.

В началото Радев ги поздрави за изборната победа и наблегна на отговорността, която носят. “Искам да ви поздравя с изборната победа и да ви напомня за голямата отговорност, която следва от нея. Страната е изправена пред редица предизвикателства и във вътрешен и във външен план. Трябва да продължи процеса по стабилизиране на държавността. Радев изтъкна, че трябва да се решат дълбоките проблеми със съдебната система, както и актуализацията на бюджета. На парламентарното мнозинство трябва да се опре отговорно, действащо правителство. Приветствам, че подхождате по различен начин в сравнение с предния път и се отворихте за диалог, така че да се търсят общите пресечни точки”, коментира в Радев. По думите му задачите са неотложни, но трябва да се даде време за диалог, защото и безпринципните коалиции не били вариант.

“Трябва да има правителство, но не на всяка цена, защото една безпринципна коалиция може да бъде много по-вредна. Нека не бързаме с формулата. Има неотложни задачи, които не могат да бъдат решени от служебен кабинет, има важни задачи, които не могат да бъдат решени без парламент. Нека оставим на заден план тезата за предсрочни избори”, апелира Радев и допълни, че може да си позволи да не бърза с връчването на мандата.

След консултациите зам.-шефът на ИТН обяви, че с президента са провели конструктивен диалог и човешки разговор. По основните приоритети, които те и президента имат, нямало различия. Йорданов каза, че вижда и общи приоритети с "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън", дори с БСП и ДПС. "Шансовете да има кабинет са добри", заяви той и допълни, че създаването на кабинет е тяхна отговорност. На въпрос как ще реагират при евентуална подкрепа в зала за правителство от страна на ДПС Йорданов отвърна, че партньор означавало да си в коалиция, а те в такава нямало да влизат.

Подобни статии