"Това беше като бомба": турските селяни виждат как животните им загиват в пламъците

Според Мевлют Таръм, селянин от Хисарьоню, чието стопанство е опустошено от пожарите, които бушуват от една седмица в южната част на Турция, огънят е наподобявал експлозия на бомба.

67-годишният селянин е щастлив, че още е жив.

"Огънят се разпространи мигновено", заяви Таръм пред АФП, след като е успял да изведе някои от уплашените си животни през черния дим и горящите треви, обграждащи неговата ферма.

"Една от моите крави е мъртва. Тя изгоря. Никога не съм виждал подобно нещо. Не мога дори да нарека това огън. Това беше като бомба", разказа той.

Историята на Таръм прилича на тази на много селяни, които видяха своите села унищожени от най-тежките пожари в Турция от най-малко десет години насам.

Хиляди селскостопански животни загинаха и големи участъци гора по средиземноморското и егейското крайбрежие бяха опустошени.

Разтревожени селяни преместваха във вторник животните към плажове, смятани за относително сигурни, далеч от пламъците.

Но да се водят изпаднали в паника животни не е лесна работа и силните ветрове, които разпалват пламъците, са непредвидими.

Изтощени, огнеборците, ангажирани да хвърлят вода от хеликоптери или с маркучи, не могат да се отзоват своевременно, за да помогнат на всички селяни, какъвто е бил случаят с Таръм.

 

Не съм си помислял да избягам

За Лемис Сапир, 44-годишен застрахователен агент, да подпомогне усилията за борба с пожара бе дълг, който трябва да бъде изпълнен.

"Не съм си помислял да избягам. Ще направим всичко, което можем", разказа той.

Кадри показват смели жители, опитващи се да потушат огъня с подръчни средства като градинска поливна техника или клони.

Според Сапир подкрепления от други райони са пристигнали в Хисарьоню.

"Работата на пожарникарите е затруднена от високите планини и гъстите гори", обясни той.

"Въздушните подкрепления не са достатъчни. Има много огнища на пожари в цяла Турция и те не успяват да се включат навсякъде", добави той.

Страната изпитва жестоко последиците от постепенното изчезване от няколко години на собствения й флот от самолети за гасене на пожари "Канадер".

Основната опозиционна партия, НРП /Народнорепубликанската партия, социалдемократическа/, критикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е разбил инфраструктурата на една полудържавна организация, която в миналото държеше противопожарни самолети и отговаряше за борбата с пожарите.

Президентът бе критикуван също за това, че се е забавил да приеме предложенията за международна помощ, включтелно тези от страни, с които отношенията са обтегнати като Гърция.

На фона на увеличаващите се гласове в социалните мрежи, упрекващи правителството в недостатъчни действия, ръководителят на дирекцията по комуникации на турското президентство Фахреттин Алтун отправи предупреждение за "фалшиви новини", които били създадени, за да се остави впечатление за една "слаба" Турция.

"Не е моментът да бъдеш горд ", смята Ясемин Аккая, управителка на магазин. "Ние сме силна държава. Но вкъщи водата ми е спряла".

От своя страна Таръм тъжно огледа щетите.

"Погледнете около вас. Това е катастрофа. Имаме късмет, че сме живи", каза той.

Подобни статии